Skip to main content

Infraroodverwarming bestaat in verschillende formaten, soorten en uitvoeringen. Wat kost infraroodverwarming? Een veelgestelde vraag, een moeilijk antwoord. Gezien het ruime aantal mogelijkheden, varieert de prijs van IR-verwarming namelijk sterk naargelang de oplossing. 

Een exact prijskaartje kunnen we hier dus niet op plakken, aangezien je met infraroodverwarming kiest voor een oplossing op maat. En die is – uiteraard – voor iedereen anders. Wat we wél kunnen doen, zijn de factoren bespreken die  de prijs van infraroodverwarming beïnvloeden. 

Zo wordt de kostprijs vooral bepaald door het type IR-verwarming, van de grootte van de te verwarmen ruimte en de mate van afwerking. Tot slot heb je nog de keuze om de installatie van jouw infraroodverwarming al dan niet eigenhandig uit te voeren. Ook die keuze beïnvloedt de totale kostprijs. 

Wil je dus een reële inschatting kunnen maken van de kosten van infraroodverwarming, dan kan je beter kijken naar de verschillende factoren die de prijs bepalen. In dit artikel geven we je alvast een overzicht!

De verschillende infraroodverwarming toepassingen

Vooraleer je infraroodverwarming in huis haalt, is het belangrijk om te weten dat er verschillende toepassingen op de markt verkrijgbaar zijn. Over het algemeen onderscheiden we twee soorten; lange golf stralers zoals infraroodpanelen of heatstrips & korte golf stralers zoals vloerverwarming of terrasverwarming. 

Infrarood panelen

Infraroodpanelen zijn erg populair en worden dikwijls binnenshuis toegepast, aangezien ze doorgaans langgolvige infraroodstralen produceren. Ze zijn eenvoudig te plaatsen, en nemen nauwelijks ruimte in.

IR-panelen bestaan bovendien in alle maten en gewichten. Er zijn heel wat verschillende verkrijgbare uitvoeringen op de markt aanwezig. Van spiegelpanelen tot metaalpanelen. Ook panelen uit natuursteen zijn erg populair. 

infraroodverwarming badkamer

Dit is dan ook meteen het grootste voordeel van infrarood panelen. Ze kunnen namelijk in allerlei interieurs geïntegreerd worden. Je kan ervoor kiezen om ze tegen de muur of aan het plafond te monteren. Wat je maar wilt!

Dergelijk legio aan mogelijkheden heeft echter tot gevolg dat de prijzen van infraroodpanelen erg uiteenlopen. Zo kan je bijvoorbeeld een metalen paneel kopen van basiskwaliteit voor 200 euro, terwijl de prijs voor een glaspaneel van topkwaliteit kan oplopen tot meer dan 2000 euro. 

Je maakt jouw investering dus zo duur of goedkoop als je zelf wilt. Aan topkwaliteit en design hangt nu eenmaal een prijskaartje, dat is overal zo. 

Wil je toch een algemene prijsindicatie? Reken dan gemiddeld op zo’n 35 tot 80 euro per vierkante meter voor een metalen paneel. Voor een glaspaneel betaal je gemiddeld tussen de 60 en 100 euro per vierkante meter. 

Het voordeel aan infraroodpanelen is wel dat ze – in tegenstelling tot de meeste andere verwarmingstoestellen – niet over een motor beschikken, noch over een luchtfilter of bevochtiger. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen.

Infraroodstralers

Ook infraroodstralers heb je in verschillende vormen en maten. In de eerste plaats, kunnen we infraroodstralers opdelen in korte golf stralers en lange golf stralers. 

Korte golf stralers heb je ongetwijfeld al weleens gespot op het terras van een café of restaurant. Je herkent ze doorgaans aan het oranje-rode licht dat ze uitstralen.

Het spreekt voor zich dat – afhankelijk van de mate waarin je terras beschut is – je meer of minder stralers moet aanschaffen. Daarnaast worden korte golf stralers ook gebruikt om specifieke zones te verwarmen in industriële ruimtes. 

De modellen die langgolvige infraroodstralen produceren, stralen dan weer geen licht uit. Dergelijke infraroodstralers zijn ideaal voor binnengebruik en voor het verwarmen van afgesloten terrassen, zoals een veranda of een poolhouse. Ze worden ook weleens heatstrips genoemd. 

infraroodverwarming terras

Doorgaans begint de kostprijs van een kwalitatieve infraroodstraler (ongeacht of die nu kortgolvige of langgolvige infraroodstralen produceert) op 200 euro, en kan die oplopen tot 1500 euro voor een luxe model met een extra hoog vermogen. 

Welke infraroodstraler je nodig hebt, is sterk afhankelijk van de ruimte waarvoor je hem wilt gebruiken. Zo moet je voor een overkapte ruimte die goed beschut is tegen de wind rekenen op een vermogen van ongeveer 250 watt per vierkante meter. Moet de infraroodstraler een open terras zonder enige beschutting verwarmen, dan moet je rekenen op 350 watt per vierkanter meter. 

Het vermogen van de meeste toestellen ligt op 1500 of 2000 watt. De luxe modellen met extra hoog vermogen leveren dan weer 2500 watt. Wie de rekensom kan maken, kan dus makkelijk een inschatting maken van de kosten. 

Elektrische (infrarood) vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming op basis van infrarood, worden er zogenaamde verwarmingsmatten onder de vloer gelegd die warmte verspreiden over het oppervlak. We maken het onderscheid tussen twee verschillende soorten. 

Enerzijds heb je vloerverwarmingskabels, anderszijds heb je vloerverwarmingsfolies. Verwarmingskabels zijn vooral geschikt voor tegelvloeren. Verwarmingsfolies worden dan weer vooral gebruikt bij zwevende vloeren. 

De kostprijs van elektrische (infrarood) vloerverwarming op basis van verwarmingskabels komt neer op gemiddeld 40 euro per vierkante meter. Verwarm je op basis van een vloerverwarmingsfolie, dan betaal je minder: gemiddeld 37,5 euro per vierkante meter. 

Beide oplossingen zijn exclusief de kostprijs van een programmeerbare thermostaat. Reken hiervoor nog eens een eenmalige kostprijs van 100 euro uit, ongeacht de soort vloerverwarming. 

Grootte van de te verwarmen ruimte 

Des te groter de ruimte die je moet verwarmen, des te groter het vermogen, des te meer stookkosten. Dat is logisch. Zowel voor een traditioneel verwarmingssysteem als voor een infraroodverwarmingssysteem geldt dit principe. 

Je kan jezelf wel afvragen of de ruimte die je wilt verwarmen, overal evenveel warmte nodig heeft. Want dat is het grote voordeel van infrarood; de stralen richten zich rechtstreeks tot objecten of personen. 

Je kunt er dus perfect voor kiezen om enkel een specifieke zone te verwarmen, zoals de bureauruimte in een slaapkamer bijvoorbeeld. De warmte gaat naar daar waar het nodig is.

infraroodverwarming woonkamer

Wil je toch een gehele ruimte verwarmen, dan komt er wat rekenwerk aan te pas. Je moet namelijk in de eerste plaats weten hoeveel vermogen je nodig hebt om een bepaalde ruimte te verwarmen. 

Dat doe je door het aantal vierkante meters te berekenen. Reken in het geval van panelen gemiddeld op ongeveer een 100 watt per vierkante meter, afhankelijk van de isolatiegraad. Zit je met een te verwarmen ruimte van ongeveer 20 vierkante meter, dan heb je een vermogen nodig van om en bij de 2000 watt.

Tip: er bestaan panelen op de markt met een vermogen van 2000 watt. Het is echter niet aangeraden om in een kamer van 20 vierkante meter slechts één paneel te plaatsen. Kies in de plaats daarvan voor meerdere panelen van een lager vermogen. 

Professionele installatie vs. doe-het-zelf

Afhankelijk van welke soort infraroodverwarming je kiest, kan je ervoor kiezen om dit professioneel te laten installeren of niet. Sommige infraroodtoepassingen zijn makkelijk zelf te installeren, anderen dan weer niet. 

Wanneer er reeds stroom aanwezig is, dan kan je overwegen om een paneel of straler zelf aan te kopen en te installeren. Het betreft dan voornamelijk montagewerk. De gemiddelde handige Harry kan hiermee aan de slag. 

infraroodverwarming terras

Wil je de infraroodpanelen echter vaak en optimaal gebruiken, dan kan een professionele installatie handig zijn. Een gespecialiseerde installateur zorgt dan voor een correcte berekening van het vereiste vermogen, zodat je een optimaal rendement kan behalen. 

Ook wanneer er nog elektrische leidingen voorzien moeten worden, spreek je best een professional aan. Wat betreft installatie van elektrische (infrarood) vloerverwarming: folies zijn vrij makkelijk zelf te installeren, terwijl kabels wat complexer zijn. 

Besluit 

Je merkt op dat de totale kostprijs van infraroodverwarming sterk afhankelijk is van heel wat verschillende factoren, waaronder het type verwarming, het benodigde vermogen en de mate waarin je beroep doet op een professional. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Dan mag je ons gerust contacteren. Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop, of geef ons een seintje als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste verwarmingsbehoefte. Wij staan je met plezier te woord!

Leave a Reply