Skip to main content

Infraroodverwarming wint de laatste jaren fel aan populariteit: het is een nieuwe, innovatieve manier om te verwarmen die veel voordelen biedt. Bij IRheating zijn we echter graag transparant. 

Wil je van infrarood jouw hoofdverwarming maken? Dan denk je daar best even over na. Infraroodverwarming is een waardevol alternatief, maar niet in elke situatie. Wil je een maximumrendement behalen, dan zijn er een aantal best practices.

In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. We omlijnen duidelijk waar en wanneer infraroodverwarming interessant is. Zo weet je meteen of verwarmen met infrarood jou een oplossing kan bieden. 

Waar is infraroodverwarming vooral geschikt? 

Infraroodverwarming in bijgebouwen 

Mensen investeren graag in hun eigen woning en dat verklaart ook de populariteit van bijgebouwen. Met een bijgebouw creëer je een aangenaam plekje dat je kan gebruiken om te ontspannen of te werken. Denk bijvoorbeeld aan een veranda, poolhouse of terrasoverkapping. 

Of je kan het natuurlijk ook als extra opslagruimte gebruiken. In dat geval spreken we onder andere over carports, garages of een werkplaats. In principe kleef je een nieuw gebouw aan de bestaande woning, maar de realiteit is helaas wel wat complexer. 

In een bijgebouw zijn uiteraard ook nutsvoorzieningen nodig, waaronder verwarming. Maar kan het huidige verwarmingssysteem van je woning de extra vierkante meters nog wel aan? En wat als je verwarmt op gas? Dan moeten de leidingen doorgetrokken worden. 

infrarood veranda

Kortom: een bijgebouw of overkapping verwarmen is niet altijd even evident. Infraroodverwarming biedt in dat geval echter soelaas. Het is een makkelijke oplossing die je heel wat kopzorgen bespaart. 

Bovendien zijn bijgebouwen ook niet altijd goed geïsoleerd, waardoor je te maken krijgt met hoge stookkosten. Kiezen voor directe warmtestraling (infrarood) is dus interessanter. We spreken in dit geval van infrarood als bijverwarming. 

Doordat infraroodstralen zich rechtstreeks richten tot objecten of personen, gaat de warmte naar daar waar het nodig is. In vergelijking met traditionele verwarming, verwarm je dus veel efficiënter en doelgerichter.

Infraroodverwarming in de badkamer 

Als er één ruimte is waar infraroodverwarming alreeds goed is ingeburgerd, dan is het wel de badkamer. En dat omwille van meerdere redenen. In de eerste plaats, omdat je met infraroodverwarming lokaal kan verwarmen. 

In de meeste badkamers wordt de verwarming namelijk gestuurd door een centrale thermostaat, wat maakt dat je de temperatuur niet afzonderlijk kan instellen. Bovendien duurt het stookseizoen in de badkamer langer dan in de rest van de woning. 

infrarood badkamer

Met infraroodverwarming kan je makkelijk één ruimte gaan verwarmen. De rest van de woning hoeft dan niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen. Daarnaast voorkom je ook schimmelvorming door te verwarmen met infrarood. 

Eén van de oorzaken van schimmelvorming is een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het vocht hecht zich dan aan diverse, koude oppervlakken zoals muren. Dit wordt ook wel condensatie genoemd.

Een te hoge luchtvochtigheid komt vaker voor dan je denkt. In badkamers zie je dit bijvoorbeeld vaak terugkomen. De stoom tijdens het douchen of koken condenseert en nestelt zich vervolgens als condenswater op de muren.

Infraroodverwarming verhelpt dit probleem, doordat het objecten opwarmt – waaronder muren. Eventueel vochtige muren worden gaandeweg opgewarmd en drogen op. Hierdoor krijgt schimmelvorming minder kans.

Tip: ook infrarood spiegelpanelen zijn extreem populair in badkamers. Dit zijn verwarmingspanelen die voorzien zijn van een spiegelend oppervlak. Het voordeel van zo’n spiegelpaneel, is dat het niet aandampt. Een twee in één spiegel dus! 

Infraroodverwarming op het terras 

Een terrasverwarmer zorgt voor een winterse gezelligheid in de gezonde buitenlucht. Horeca-uitbaters zagen er al langer het nut van in, maar nu rukt de terrasverwarmer verder op naar onze privétuinen en terrassen. 

Je zou kunnen kiezen voor een traditionele terrasverwarmer op gas, maar hier zijn helaas wel wat nadelen aan verbonden. In de eerste plaats gaat er veel warmte verloren. 

infrarood terras

Ook de installatiekosten van gasheaters liggen vaak hoger. Bovendien dient er een gasleiding of zware gasfles aanwezig te zijn, opdat je kan verwarmen. En dat is niet altijd even praktisch. Om nog maar te zwijgen van de onaangename geur die gas met zich meebrengt. Tot slot is verwarmen op gas ook gewoon niet goed voor het milieu. 

Elektrische infrarood terraswarmers zijn een waardig alternatief. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact en een afdak waaronder je de terrasverwarmer kunt installeren. 

Infraroodstralen bieden bovendien heel wat voordelen vergeleken met de vlam van een sierterrasverwarmer op gas. Zo is de warmtestraling van infrarood vergelijkbaar met de straling die je van de zon ontvangt. 

Want net zoals de zon dat doet, richten infraroodstralen zich rechtstreeks tot objecten of personen. Ze warmen dus geen ruimtes of lucht op, waardoor je snel een comfortabel, warm gevoel ervaart.

Kortom: door te verwarmen met infrarood hoef je niet met gasflessen heen en weer te sleuren en ervaar je een comfortabel warmtegevoel. 

Tip: het is echter wel belangrijk om goed advies in te winnen, wil je jouw terras verwarmen met infrarood. Voor een open terras zonder beschutting heb je uiteraard andere stralers nodig dan wanneer je een gesloten overkapping of poolhouse wilt verwarmen. Voor meer info kan je ook altijd ons blogartikel raadplegen. 

Infraroodverwarming in vakantiewoningen

Een vakantiewoning gebruik je meestal niet het hele jaar door. De investering in een gaskachel of ander alternatief is dus relatief groot in verhouding met de mate waarin je er gebruik van maakt. 

Bovendien vergt een gaskachel of elektrische kachel het nodige onderhoud, zeker in een vakantiewoning waarin ze niet constant in gebruik zijn. Om nog maar te zwijgen van het potentiële brandgevaar. 

infrarood vakantiewoning

Infraroodverwarming kent deze kritieke punten niet: het geeft geen brandgevaar, is slechts een kleine investering en is volledig onderhoudsarm. Daarmee is het dé verwarmingsmethode bij uitstek voor vakantiewoningen.

Daarnaast is de opwarmingstijd van infraroodverwarming ook een pak sneller, waardoor je snel een aangenaam gevoel ervaart. En dat is niet onbelangrijk in vakantiewoningen. 

Je bent er namelijk niet constant aanwezig, dus bij aankomst is het dikwijls koud binnenkomen. Met infrarood verwarming is je woning snel weer op temperatuur. Dat heb je met een kachel niet, die moet eerst nog opwarmen. 

Tip: wat goed verkoopt bij eigenaars van vakantiewoningen, zijn wifi thermostaten. Hiermee kan je vanop afstand de verwarming aanzetten. Voordat je de auto in stapt, zet je de infrarood verwarming aan met de mobiele Smart Home App en bij aankomst is het aangenaam warm.

Infraroodverwarming in geïsoleerde woningen

Er wordt vaak onterecht geopperd dat infraroodverwarming niet geschikt is als hoofdverwarming, maar zo eenvoudig is het niet. 

Infraroodverwarming is uiterst geschikt als hoofdverwarming, op voorwaarde dat de woning goed is geïsoleerd. Je verliest dan geen warmte.

BEN-woningen zijn bijvoorbeeld ideaal te combineren met infraroodverwarming. En ook in een appartement is infraroodverwarming geschikt, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt.

Bij minder goed geïsoleerde woningen is infraroodverwarming overigens nog altijd een optie, maar dan eerder als bijverwarming om lokaal te gaan verwarmen in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer.

Wanneer is infraroodverwarming vooral geschikt? 

Infraroodverwarming bij renovaties of verbouwingen

Ga je verbouwen? Dan heb je meestal te maken met een verouderd verwarmingssysteem dat vervangen moet worden. Infraroodverwarming is in dat geval een goed alternatief. De investeringskost ligt namelijk een pak lager in verhouding met onder andere een warmtepomp. 

Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat je de verouderde woning nog verwarmt op stookolie. Wil je overschakelen naar een verwarmingsysteem op aardgas, dan moet je jouw woning eerst nog aansluiten op het aardgasnet. Een dergelijke switch is niet zo makkelijk als je misschien veronderstelt.

Overschakelen op infraroodverwarming is in verhouding dus veel eenvoudiger. Je hebt geen gasleiding nodig, noch een ketel. Het enige wat je nodig hebt, is elektriciteit. De investeringskost ligt tot slot veel lager. 

Wil je toch verwarmen met radiatoren? Dan kan je nog altijd kiezen voor infrarood als bijverwarming. 

Infraroodverwarming om lokaal te gaan verwarmen

Zoals je al eerder las, is infraroodverwarming ideaal geschikt om lokaal te gaan verwarmen. Je hoeft infraroodverwarming dus niet als centraal verwarmingssysteem te gebruiken. 

infrarood slaapkamer

Je kan infraroodpanelen plaatsen als hoofdverwarming, maar ook perfect als bijverwarming in combinatie met verwarming op gas. Denk hierbij aan ruimtes zoals bijvoorbeeld de slaapkamer of de bureaukamer. 

Een traditionele radiator heeft namelijk tijd nodig om op te warmen (en terug af te koelen). Dit maakt het in de slaapkamer moeilijk om de ideale temperatuur op jouw slaapschema af te stellen. 

Infraroodverwarming past hier echter een mouw aan doordat het een veel kortere opwarmingstijd heeft. Hierdoor kan je efficiënt schakelen.

Infraroodstralen warmen bovendien objecten en lichamen op, net zoals de zon dat doet. Je ervaart hierdoor een aangename warmte. Wil je comfortabel werken of studeren, dan kan het dus interessant zijn om een infraroodpaneel te installeren in de buurt van je bureau. 

Besluit 

Benieuwd of het interessant is om je huidig verwarmingssysteem te vervangen door infraroodverwarming? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. 

Deze kan je adviseren over welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Bij IRheating ben je hiervoor aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op!

Leave a Reply