Skip to main content

De coronapandemie heeft de verkoop van terrasverwarmers fors doen stijgen. Logisch, want met de feestdagen en winter in het vooruitzicht zoeken almaar meer mensen naar veilige alternatieven om volk te ontvangen. 

Een terrasverwarmer zorgt voor een winterse gezelligheid in de gezonde buitenlucht. Ook viroloog Steven Van Gucht beaamt dat het veiliger is om je bezoek buiten te ontvangen. 

Verdelers van terrasverwarmers kunnen de vraag dan ook amper nog bijbenen. Horeca-uitbaters zagen er al langer het nut van in, maar nu rukt de terrasverwarmer dus verder op naar onze privétuinen en terrassen.

Echter, waar moet je allemaal op letten als je zo’n toestel wilt aanschaffen? Het is namelijk niet zomaar eender welke terrasverwarmer je koopt. Je moet rekening houden met enkele zaken. In dit blogartikel helpen we je op weg!

Soorten terrasverwarmers 

De eerste en belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is het type brandstof dat je wilt gebruiken. Globaal onderscheiden we drie soorten terrasverwarmers: op basis van biomassa, gas en op basis van elektrische infrarood.

Terrasverarming op basis van biomassa

Dit betreft verwarmers die branden op organische grondstoffen zoals droge takken, houtsnippers of pelletkorrels. Denk maar aan vuurkorven of tuinhaarden. Ze zijn erg populair. Niets toffer dan gezellig rond een kampvuur zitten, toch? 

Artsen en brandweerlieden staan hier eerder sceptisch tegenover. De hoeveelheid fijnstof die je inademt rond een vuurkorf is immens. Dit is in de eerste plaats niet gezond voor je longen, maar ook niet voor het milieu. 

Bovendien is er altijd een reële kans op brand. Een vuurtje stoken is nooit zonder gevaar. De brandweer is de laatste tijd al verschillende vuurkorven moeten komen blussen. Wat ons betreft, kies je dus beter voor een veiliger alternatief. 

Terrasverwarmers op gas

Verwarmen op gas is veiliger dan verwarmen op basis van biomassa, maar duurder dan verwarmen op elektriciteit. Dit komt omdat elektrische infraroodverwarming (zie verder) zijn warmte efficiënter inzet. 

Bij terrasverwarming op gas gaat er helaas heel wat warmte verloren. Ook de installatiekosten van gasheaters liggen vaak hoger. Bovendien dient er een gasleiding of zware gasfles aanwezig te zijn, opdat je kan verwarmen. 

Het voordeel van terrasverwarming op gas is dan weer dat een dergelijke verwarmer mobieler is dan verwarmer op elektriciteit. Je hebt namelijk geen last van kabels of snoeren die in het stopcontact zitten. 

Elektrische infrarood terrasverwarmers

Elektrische infrarood terrasverwarmers gebruiken elektriciteit als energiebron. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact en een afdak waaronder je de terrasverwarmer kunt installeren. Dit maakt elektrische infrarood terrasverwarming makkelijk om te installeren. 

Het grote verschil met een terrasverwarmer op gas, is de warmte die wordt uitgestraald. Die bestaat bij een elektrische infrarood terrasverwarmer uit infraroodstralen. 

Het infrarood verwarmingselement biedt heel wat voordelen vergeleken met de vlam van een terrasverwarmer op gas. Zo is de warmtestraling van infrarood vergelijkbaar met de straling die je van de zon ontvangt. 

Want net zoals de zon dat doet, richten infraroodstralen zich rechtsreeks tot objecten of personen. Ze warmen dus geen ruimtes of lucht op, waardoor je snel een comfortabel, warm gevoel ervaart. 

Verschillende typen infrarood terrasverwarming

Wat ons betreft, is elektrische infrarood verwarming de beste keuze. Waarom? Het biedt een tal van voordelen. Zo hoef je niet me gasflessen heen en weer te sleuren, en ervaar je een comfortabel warmtegevoel. We gaan hier verder in het artikel nog dieper op in. 

Bovendien zorgen de verschillende uitvoeringen van dit type verwarming ervoor dat je erg veel keuze hebt.  In de eerste plaats kan je kiezen tussen een lange golf straler of een korte golf straler. 

Lange golf infraroodstralers of heatstrips

Lange golf terrasverwarmers zijn vooral geschikt voor besloten ruimtes, zoals een veranda, poolhouse of een overkapt terras. Dit komt omdat lange golf stralers relatief windgevoelig zijn. Ze zenden bovendien lagere temperaturen uit. 

Doordat de intensiteit van een lange golf infraroodstraler lager is, kan je een lange golf straler dus beter niet op een open terras plaatsen. Je zal merken dat de warmte bij het minste zuchtje wind alweer weg is. 

Het voordeel van een lange golf straler is wel dat ze geen zichtbaar licht uitschijnen. Om die reden worden het ook weleens donkere stralers genoemd. Lange golf infraroodstralers zijn doorgaans te verkrijgen in heatstrips. 

Dit zijn modellen die je aan het plafond of tegen de muur kan monteren. Een groot voordeel is dat het door zijn vormgeving slechts weinig ruimte inneemt. Ze ogen bovendien dikwijls wat strakker, en zijn hierdoor makkelijk te integreren in het interieur van een veranda of poolhouse. 

Korte golf infraroodstralers

Donkere stralers zijn vooral rendabel binnen, terwijl heldere stralers of korte golf stralers vooral rendabel zijn buiten. Heldere stralers danken hun naam aan het oranje licht dat ze dikwijls uitschijnen. 

Ze produceren een intense warmte. De wind heeft bovendien weinig invloed op de warmte-intensiteit van een korte golf straler. Dit maak korte golf terrasverwarmers ideaal voor een open terras. 

Wanneer je hebt besloten om een korte golf terrasverwarmer in huis te halen, heb je tot slot nog de keuze tussen een staand, hangend of wand model. Allen hebben ze hun voor- en nadelen. 

Het voordeel van een staande terrasverwarmer is bijvoorbeeld dat je hem precies kan zetten waar je de warmte nodig hebt. Het nadeel is dan weer dat je aansluitkabel in de weg kan zitten.

Dit nadeel ervaar je niet met een wand of plafond model. Bovendien ogen infraroodstralers voor wandmontage ook mooier. Het is een kwestie van waar jouw voorkeur ligt.

Typen korte golf infraroodstralers

In principe kan je een korte golf infraroodstraler al aankopen voor minder dan 100 euro. De vraag is dan of je effectief kwaliteit in huis haalt. De prijs van een korte golf infraroodstraler wordt namelijk vooral bepaald door het type lampen.

Zo zijn Quartz lampen het goedkoopste alternatief. Dit verwarmingselement is echter erg windgevoelig, waardoor je al snel warmte verliest. Halogeen terrasverwarmers zijn een betere oplossing. Ze zijn duurder in aanschaf, maar het verwarmingsrendement ervan is ook een pak hoger. 

Daarnaast heb je ook nog carbon lampen of carbonstralers. Dergelijke lampen beschikken over een keramische vezel. Ze hebben een iets lagere warmte-intensiteit dan een halogeenheater, maar zenden wel aanzienlijk minder rood licht uit. 

Tot slot heb je nog golden tube heaters. Dit zijn halogeen lampen met een goudkleurig laagje over het verwarmingselement. Door deze coating wordt de warmte nog efficiënter uitgestraald.

De voordelen van elektrische infrarood terrasverwarming

#1 Je hebt geen gasflessen nodig 

Kies je voor elektrische (infrarood) verwarming, dan hoef je niet met zware gasflessen heen en weer te slepen. Je hebt ook geen gasleiding nodig. Je plugt de terrasverwarmer gewoon in het stopcontact. Lekker simpel!

#2 Elektrische infrarood terrasverwarming is onderhoudsvrij 

In tegenstelling tot terrasverwarmers op gas, beschikt elektrische infraroodverwarming niet over een motor, noch over een ontstekingsmechanisme of ontspanner. 

Er hoeft dus niets gesmeerd, vervangen of onderhouden te worden. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen. Het enige wat we je aanraden, is om af en toe de behuizing eens af te stoffen. 

#3 Geeft geen vervelende geuren met zich mee

Kies je voor elektrische verwarming met infrarood verwarmingspanelen, dan heb je geen last van vervelende geuren zoals brandgeur of gasgeur. Geen open vuur, betekent namelijk geen verbrandingsgassen. 

#4 Elektrische infrarood terrasverwarming is milieuvriendelijk

Infraroodpanelen stoten geen CO2 uit in tegenstelling tot terrasverwarmers op gas. Als de elektriciteit bovendien nog eens opgewekt kan worden door zonne- of windenergie, dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. 

Energieverbruik van infrarood terrasverwarming

Vermogen

Hoeveel vermogen je nodig hebt om jouw terras te verwarmen, is afhankelijk van heel wat verschillende factoren. Onderzoek in de eerste plaats hoe groot het oppervlak is dat je wilt verwarmen. 

Een veelgemaakte fout, is dat mensen hun vermogen berekenen op basis van de volledige omtrek van hun terras of patio. Over het algemeen gebeurt het echter niet vaak dat iemand zijn of haar hele terras wilt verwarmen. 

Beperk je dus tot het specifieke deel van de tuin of het terras dat je wilt verwarmen. Houd daarnaast ook rekening met de mate waarin je terras overdekt is of niet. 

Zo moet je voor een overkapte ruimte die goed beschut is tegen de wind rekenen op een vermogen van ongeveer 250 watt per vierkante meter. Heb je een volledig open terras zonder enige beschutting, dan moet je rekenen op 350 watt per vierkanter meter.

Wil je een poolhouse met (glazen) schuifwanden verwarmen, dan heb je minder vermogen nodig. Denk hierbij aan een 150 tot 200 watt per vierkante meter. Het is echter wel zo dat het benodigde vermogen sterk afhankelijk is van de situatie. 

Om die reden raden we aan om contact op te nemen met een professional. Zo kan je jouw specifieke situatie het best aftoetsen aan je warmtebehoefte. Grofweg kunnen we wel volgende schattingen besluiten: 

  • Open terras zonder overkapping: 300 tot 350 watt per vierkanter meter.
  • Overdekt terras met 2 gesloten zijden: 250 tot 300 watt per vierkanter meter.
  • Overdekt terras met 3 gesloten zijdes: 200 tot 250 watt per vierkanter meter.
  • Compleet overdekt terras of poolhouse met niet geïsoleerde schuifwanden of deuren: 150 tot 200 watt per vierkanter meter.
  • Goed geïsoleerde tuinkamer of poolhouse: 100 tot 150 watt per vierkanter meter.

Energieverbruik

Het energieverbruik is bijgevolg snel berekend. Doorgaans mag je rekenen dat het vermogen van de meeste toestellen 1500 of 2000 watt bedraagt. De luxe modellen met extra hoog vermogen leveren dan weer 2500 watt.

Een kilowattuur kost ongeveer 25 cent. Concreet betaal je dus 25 cent, wanneer je een toestel van 1000 watt voor één uur opzet. Voor een toestel van 2000 watt betaal je dus 50 cent voor één uur. 

Rekening houdend met het vermogen dat je nodig hebt, kan je hiermee een overdekt terras verwarmen van zo’n kleine 10 vierkante meter. Zit je met vrienden of familie in de avond zo’n 4 uur op je terras, dan betaal je dus 2 euro aan energiekosten. 

Besluit

De inrichting van het terras wint aan belang. Heel wat mensen zien steeds meer de voordelen in van ‘s avonds langer buiten te kunnen zitten, zonder dat je bevriest. Terrasverwarmers bieden in dat geval uitkomst.

Ons advies? Kies voor een elektrische infrarood terrasverwarmer. Je krijgt er heel wat voordelen voor in de plaats. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Dan mag je ons gerust contacteren. Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop, of geef ons een seintje als je hulp nodig hebt bij het kiezen van de juiste terrasverwarmer!

Leave a Reply