Skip to main content

Een nieuw verwarmingssysteem plaatsen, brengt een hoop vragen met zich mee. Er zijn dan ook heel wat verschillende mogelijkheden. Doorgaans is verwarmen op gas de meest populaire methode, maar sinds kort is ook infraroodverwarming aan een opmars bezig. 

Infraroodverwarming wordt al geruime tijd gebruikt voor het verwarmen van kantoren, fabrieksgebouwen en hobbyruimtes. Vanwege de voordelen zie je dit type verwarming echter ook steeds vaker terug in de woonomgeving. 

Toch schrikt verwarmen met infrarood nog veel mensen af. Het gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. En wie elektriciteit hoort, denkt meteen aan een dure energierekening.

De realiteit is echter complexer dan dat. Hoe de vork dan écht in de steel zit, lees je hier. We zetten alle bepalende prijselementen graag op een rij. 

De installatiekosten 

Een eerste belangrijke pijler die mee de totale kostprijs bepaalt, zijn de installatiekosten. Die liggen bij infraroodverwarming beduidend lager dan bij een verwarmingsinstallatie op gas. 

Dit komt omdat infraroodverwarming gebruik maakt van stroom, waardoor het dus niet nodig is om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoerleiding aan te leggen. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. 

Dit in tegenstelling tot een verwarmingsinstallatie op gas, waarbij water via een netwerk aan buizen naar de radiatoren wordt getransporteerd. Daar komt dus heel wat kap- en breekwerk bij kijken. 

Doorgaans zal je hiervoor een vakman moeten inhuren. Bij infraroodverwarming is dat niet noodzakelijk het geval. Ben je een beetje een handige harry, dan kan je dit makkelijk zelf installeren, waardoor je bijgevolg flink kan besparen op installatiekosten. 

installatiekosten infrarood en verwarming op gas

De aankoopprijs 

Verwarm je op gas, dan heb je een gasketel nodig om te verbranden. Infraroodverwarming daarentegen verbrandt geen fossiele brandstoffen en is dus ook niet aangesloten op een cv-ketel. 

Infraroodverwarming heeft simpelweg geen centraleverwarmingsinstallatie nodig om te kunnen verwarmen. De panelen worden aangestuurd door een draadloze thermostaat waarmee je de temperatuur kunt regelen.

Doordat je kan besparen op de kost van een dure gasketel, is infraroodverwarming in aanschaf dus goedkoper dan verwarming op gas. 

Infraroodverwarming: de aankoopprijs

De energiefactuur 

Hét fundament waar iedereen zich blind op staart: de energiefactuur. We zullen dan ook meteen met de deur in huis vallen. Ja, elektriciteit is een duurdere energiebron dan gas. Daar winden we geen doekjes om. 

Dit betekent echter niet noodzakelijk dat je verbruikskosten daarom hoger zijn. Infraroodpanelen geven in tegenstelling tot radiatoren namelijk op een gerichte, efficiënte manier warmte af. 

Infraroodverwarming verwarmt – in tegenstelling tot convectieverwarming – niet de lucht in een ruimte, maar wel de massa. 

De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. Dit zorgt ervoor dat er een minimum aan energie verloren gaat. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt namelijk effectief omgezet in warmte. 

Het spreekt bovendien voor zich dat een volledig volume aan lucht verwarmen een geruime tijd duurt. De opwarmtijd van convectieverwarming is dan ook langer dan die van infraroodverwarming, waardoor je automatisch meer energie verbruikt. 

Tip: als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom (bvb. zonnepanelen of een warmtepomp) dan bespaar je nog meer op je energiefactuur. 

Daarnaast ervaar je door de stralingswarmte sneller een aangenaam gevoel bij een lagere temperatuur. Reeds bij een luchttemperatuur van 18 graden Celsius heb je het al aangenaam warm door de gerichte warmte. Je kan je thermostaat dus gerust een paar graden lager zetten en zo besparen op je verbruik.

Staar je dus niet blind op het feit dat infraroodpanelen elektriciteit als energiebron gebruiken. Theoretisch gezien kun je met infraroodverwarming zelfs tot 25% besparen op je energiefactuur. Al is dit voor een groot deel afhankelijk van de mate van isolatie en de wijze waarop je een ruimte gebruikt.

Is verwarmen met infrarood goedkoper dan verwarmen op gas?

De onderhoudskosten 

Wanneer je kijkt naar de onderhoudskosten van de installatie, kom je met infraroodverwarming voordeliger uit. Dit komt omdat infraroodverwarming een statisch systeem is, wat concreet wil zeggen dat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten hoef je dus niet wakker te liggen. 

Dat is bij verwarmen op gas niet echt het geval. Je bent in de eerste plaats wettelijk verplicht een tweejaarlijks onderhoud te laten doen aan je gasketel. Doorgaans kost dit je tussen de 100 en 200 euro, incl. btw.

Bovendien bevat een gasketel ook heel wat bewegende onderdelen, wat op termijn voor slijtage kan zorgen – met de nodige herstelkosten tot gevolg. 

Besluit 

Ondanks de vooroordelen tegenover verwarmen op elektriciteit kunnen we toch besluiten dat verwarmen met infraroodverwarming wel degelijk voordeliger is voor je portefeuille. Zo zorgt dit systeem ervoor dat de te verwarmen kamer sneller warm aanvoelt en is het ook enorm onderhoudsvriendelijk. 

Wil je graag meer weten over infraroodverwarming bij jou thuis? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder met een gepast advies en een verwarmingsoplossing op maat.

Leave a Reply