Skip to main content

Wil je jouw badkamer op een subtiele en stijlvolle manier verwarmen? Dan is infrarood spiegelverwarming wat je nodig hebt: de combinatie van een spiegel en verwarming in één. Deze praktische, ruimtebesparende warmteoplossing wint de laatste jaren dan ook fel aan populariteit.

Benieuwd wat infrarood spiegelverwarming is en of het jou een oplossing kan bieden? Ontdek in dit artikel alles over de werking en voordelen ervan.

Wat is infrarood spiegelverwarming 

Een heleboel mensen vergissen zich wanneer het gaat over infrarood spiegelverwarming; het wordt vaak verward met anti-condens spiegelverwarming. Om dit misverstand uit de wereld te helpen, geven we je even een korte uiteenzetting. 

Met anti-condens spiegelverwarming worden de verwarmingselementen rechtstreeks op de achterzijde van de spiegel aangebracht. Dit met als enige doel condensvorming te voorkomen. 

Het vermogen van de verwarmingselementen is namelijk erg laag en is louter bedoeld om voor een dampvrije spiegel te zorgen. Het vermogen van de elementen is dus te laag om te kunnen dienen als volwaardige verwarming. 

Om die reden wordt anti-condens spiegelverwarming dikwijls toegepast in hotelbadkamers. Zo vermijden ze dat gasten de spiegel op eigen houtje gaan afvegen met een handdoek, want dat laat strepen na. 

Infrarood spiegelverwarming daarentegen, dient effectief als warmteoplossing. Je hebt dan te maken met infrarood panelen. Er zijn echter verschillende soorten panelen. Glaspanelen of spiegelpanelen bijvoorbeeld, zijn typerende uitvoeringen die hoofdzakelijk geïntegreerd worden in een badkameromgeving.

infrarood spiegelverwarming

In het geval van infrarood spiegelverwarming heb je te maken met een spiegelpaneel. Dit zijn verwarmingspanelen die simpelweg voorzien zijn van een spiegelend oppervlak. 

Net zoals een anti-condens spiegel, dampt een spiegelpaneel niet aan. Het grote voordeel is dus wel dat een infrarood spiegelpaneel een veel groter vermogen heeft, waardoor het dus écht de ruimte kan verwarmen. 

Hoe werkt infrarood spiegelverwarming

Een infrarood spiegelpaneel werkt net zoals andere infraroodpanelen: de infraroodstralen die zo’n paneel uitzendt, warmen objecten en lichamen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plafond, muren en vloer. 

Niet de lucht, maar wel de massa wordt dus verwarmd. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat.

Hierdoor gaat er een minimum aan straling verloren en wordt zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie effectief omgezet in warmte. 

Wat zijn de voordelen van infrarood spiegelverwarming

De voordelen van infrarood spiegelverwarming zijn talrijk. We lijsten ze hieronder even voor je op!

#1 Infrarood spiegelverwarming is plaatsbesparend 

Dankzij de dubbele functie van het infrarood spiegelpaneel verlies je geen extra plaats in tegenstelling tot een radiator of andere vorm van bijverwarming. Erg handig, zeker wanneer je slechts een kleine ruimte hebt. 

#2 Je hebt geen last van aangedampte spiegels 

Condens ontstaat wanneer warme en vochtige lucht (door het douchen) in een ruimte geen uitweg kunnen vinden. Als gevolg hiervan hecht deze vochtige lucht zich aan diverse, koude oppervlakken zoals muren en spiegels. 

Door het temperatuurverschil tussen de warme lucht en het koude oppervlak, wordt de waterdamp weer vloeibaar. Wat overblijft is condens en dit zorgt ervoor dat je spiegels aandampen. 

spiegelverwarming

Infrarood spiegelverwarming verhelpt dit probleem doordat het de objecten – waaronder de spiegel zelf – opwarmt. Het verschil in temperatuur tussen de warme lucht en het oppervlak van de spiegel wordt kleiner, waardoor condensatie geen kans krijgt. 

Hierdoor heb je bovendien nauwelijks onderhoud aan je spiegel, aangezien je spiegel altijd mooi schoon en droog blijft. 

#3 Infrarood spiegelverwarming voorkomt schimmelvorming

Infrarood spiegelverwarming gaat condensvorming tegen en voorkomt hiermee ook schimmelvorming. Eén van de oorzaken van schimmelvorming is namelijk een hoge relatieve luchtvochtigheid. 

Een te hoge luchtvochtigheid komt vaker voor dan je denkt. In badkamers zie je dit dus vaak terugkomen. De stoom tijdens het douchen condenseert en nestelt zich vervolgens als condenswater op de muren.

Infraroodverwarming verhelpt dit probleem, doordat het objecten opwarmt – waaronder muren. Eventueel vochtige muren worden gaandeweg dus opgewarmd en drogen op. Hierdoor krijgt schimmelvorming minder kans.

#4 Het is een milieuvriendelijke verwarmingsmethode 

Bij een traditioneel systeem wordt water opgewarmd. Dit gebeurt door het verbranden van gas. Daarna wordt het warme water via een netwerk aan buizen naar de radiatoren gebracht.

Een les chemie leert ons echter dat er bij de verbranding van gas CO2 vrijkomt: een goedje dat een belangrijk aandeel heeft bij de opwarming van de aarde. Verwarmen op gas is helaas erg vervuilend. 

Bij infraroodverwarming is dit niet het geval: het werkt op basis van infraroodstralen en gebruikt elektriciteit als energiebron. Je hebt geen CV-ketel nodig, dus je hoeft ook geen fossiele brandstoffen te verbranden. 

Met infraroodverwarming stoot je dus geen CO2 uit. Dit maakt van infraroodverwarming een milieuvriendelijke verwarmingsmethode. 

#5 Infrarood spiegelverwarming is eenvoudig te installeren en onderhoudsvrij

De infrarood spiegelpanelen werken op basis van infraroodstralen en gebruiken elektriciteit als energiebron. Hierdoor is het niet nodig om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoerleiding aan te leggen.

clear mirror spiegelverwarming

Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. Bovendien zijn infrarood spiegelpanelen erg eenvoudig te monteren. Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond. Ingrijpende bouwkundige aanpassingen zijn dus niet aan de orde.

#7 Met infrarood spiegelverwarming kan je lokaal verwarmen

Als er één ruimte is waar infraroodverwarming alreeds goed is ingeburgerd, dan is het wel de badkamer. En dat omwille van meerdere redenen. In de eerste plaats, omdat je met infraroodverwarming lokaal kan verwarmen. 

In de meeste badkamers wordt de verwarming namelijk gestuurd door een centrale thermostaat, wat maakt dat je de temperatuur niet afzonderlijk kan instellen. Bovendien duurt het stookseizoen in de badkamer langer dan in de rest van de woning.

Met infraroodverwarming kan je makkelijk één ruimte verwarmen. De rest van de woning hoeft dan niet onnodig verwarmd te worden als je bijvoorbeeld wilt douchen.

#8 Je geniet van een aangename stralingswarmte 

De infraroodstralen die het spiegelpaneel uitzendt, warmt – naast objecten – ook lichamen en personen op. Je krijgt hierdoor hetzelfde gevoel alsof het zonnetje op je lichaam schijnt.

infrarood spiegelverwarming

Dit gevoel wordt door heel veel mensen als aangenaam ervaren, zeker in de badkamer. In tegenstelling tot bij convectieverwarming, wordt er geen lucht verplaatst. De warmte richt zich rechtstreeks tot jou. 

#9 Je loopt geen risico op een CO-vergiftiging

Verwarmen op aardgas is niet zonder risico. Doordat je gassen verbrandt, loop je namelijk risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging. 

Jaarlijks vallen er helaas vele doden door koolstofmonoxidevergiftiging. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal. Met infraroodverwarming moet je hier gelukkig niet van wakker liggen.

Besluit

Kiezen voor infrarood spiegelpanelen heeft veel voordelen. Naast dat het plaatsbesparend werkt, zorgen de spiegelpanelen ook voor een uiterst aangename warmte en krijg je bovendien geen condens meer op je spiegel! 

Benieuwd of infrarood spiegelverwarming iets voor jouw badkamer is? Contacteer ons dan gerust voor een advies op maat! Wij kijken graag mee naar de ideale infrarood verwarmingsoplossing voor jouw badkamer! 

Leave a Reply