Skip to main content

Verwarmen met infrarood is een slimme en moderne manier van verwarmen. Door innovatie is de technologie in de loop der jaren sterk verbeterd en wint het fel aan populariteit, met de intrede van diverse soorten infraroodtoepassingen als gevolg. 

Ben je van plan om je woning te verwarmen met infrarood, dan heb je dus de keuze tussen heel wat verschillende mogelijkheden. We begrijpen echter dat je hierdoor het overzicht kan verliezen. Aan de hand van dit blogartikel helpen we je dan ook graag op weg. 

Wat zijn de mogelijkheden? Welke soorten en modellen infraroodverwarming bestaan er tegenwoordig op de markt? En wat is dan voor jou de meest geschikte oplossing? Je leest het hier!

Infrarood panelen 

Infrarood panelen zijn vlakke, strakke panelen die je tegen de muur of aan het plafond kan monteren. Een infrarood paneel ziet eruit als een flatscreen en je kan de panelen plaatsen als hoofdverwarming of als bijverwarming.

infrarood panelen

Doorgaans kan je infrarood panelen opwarmen tot ongeveer 115 graden. De infraroodstralen die het paneel uitzendt, warmen objecten en lichamen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plafond, muren en vloer.

Niet de lucht, maar wel de massa wordt dus verwarmd. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat.

Wanneer gebruiken 

Infraroodpanelen zijn eenvoudig te plaatsen en nemen nauwelijks ruimte in beslag. Om die reden zijn ze erg populair. Infraroodpanelen kan je bovendien quasi overal gebruiken, maar worden voornamelijk binnenshuis toegepast. 

Dit komt omdat panelen doorgaans langgolvige infraroodstralen produceren. Dergelijke golven zenden lagere temperaturen uit en zijn relatief windgevoelig. 

Daarom zijn ze bijvoorbeeld minder geschikt om een open terras mee te verwarmen. Je zal merken dat de warmte bij het minste zuchtje wind alweer weg is. 

Waar je bovendien rekening mee moet houden, is dat je moet bepalen of je infraroodpanelen gaat gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. Indien je infraroodpanelen wilt inzetten om een gehele ruimte op te warmen, dan komt er wel wat rekenwerk aan te pas. 

We raden sowieso aan om meerdere panelen van een lager vermogen in één ruimte te plaatsen. Je wilt het vermogen namelijk graag netjes verdelen, zodat je overal een gelijkmatig warmtegevoel hebt. 

Wil je louter één specifieke zone verwarmen? Ook dan zijn infraroodpanelen ideaal. Plaats het paneel dan in de nabijheid van de zone die je wilt verwarmen (bijvoorbeeld aan het plafond boven je bureau) en het paneel doet verder zijn werk. De warmte gaat dan precies naar daar waar het nodig is. 

Verkrijgbare uitvoeringen 

Infraroodpanelen zijn er in alle maten in gewichten. Bovendien heb je ook de keuze tussen heel wat verschillende uitvoeringen en materialen. Doorgaans wordt er gekozen voor de standaard witte metaalpanelen. Je bent echter niet gebonden aan een standaard uiterlijk. 

De metaalpanelen zijn in verschillende kleuren te verkrijgen. Wie écht een gepersonaliseerd paneel wilt, kan het infraroodpaneel laten bedrukken met een foto naar keuze. 

Verder heb je ook nog de mogelijkheid om metaal in te ruilen voor een spiegelend oppervlak. We spreken dan van een spiegelpaneel: een typerende uitvoering die hoofdzakelijk geïntegreerd wordt in een badkameromgeving. 

Het grote voordeel van zo’n spiegelpaneel is dat het ervoor zorgt dat je spiegels niet meer aandampen. Doordat het paneel objecten – waaronder de spiegel zelf – opwarmt, is het verschil in temperatuur tussen de warme lucht en het oppervlak van de spiegel namelijk kleiner. Hierdoor krijgt condensatie dus geen kans. 

Tot slot kan je ook nog kiezen voor glaspanelen en zelfs panelen uit natuursteen. Kortom: met een infraroodpaneel kan je heel veel verschillende richtingen uitgaan. 

Voordelen 

Doordat er zoveel verschillende mogelijkheden en uitvoeringen zijn, kunnen infraroodpanelen in allerlei interieurs geïntegreerd worden. Een paneel oogt bovendien heel erg strak. 

Daarnaast zijn infrarood panelen erg eenvoudig te monteren. Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond. Ingrijpende bouwkundige aanpassingen zijn dus niet aan de orde.

Tot slot neemt een paneel niet zoveel plaats in als een radiator. Het is dus plaatsbesparend. Dit is erg handig, zeker wanneer je slechts een kleine ruime hebt. 

Infrarood heater

Infrarood heaters of stralers zijn verwarmingstoestellen met een hoge oppervlaktetemperatuur. Hierdoor is de stralingswarmte een stuk intenser in vergelijking met de panelen. We maken een onderscheid tussen korte golf stralers en lange golf stralers. 

Wanneer gebruiken 

Korte golf stralers of heaters heb je ongetwijfeld al weleens gespot op het terras van een café of restaurant. Je herkent ze doorgaans aan het oranje-rode licht dat ze uitstralen.

Ze produceren een intense warmte. De wind heeft bovendien weinig invloed op de warmte-intensiteit van een korte golf straler. Dit maakt korte golf stralers dus ideaal voor open terrassen, loodsen met een hoog plafond of slecht geïsoleerde ruimtes. 

infrarood heater

Lange golf heaters of stralers anderzijds stralen geen licht uit. Ze zenden ook lagere temperaturen uit en zijn hierdoor vooral geschikt voor de betere geïsoleerde werkruimtes of garages. Alsook voor het verwarmen van afgesloten terrassen, zoals een veranda of een poolhouse.

Verkrijgbare uitvoeringen 

Een lange golf heater wordt ook weleens een heatstrip genoemd. Je kan hierbij kiezen tussen diverse vermogens en kleuren. Verder blijven de mogelijkheden eerder beperkt. 

Kies je voor een korte golf heater, dan onderscheiden we enkele verschillende types. Zo zijn Quartz lampen het goedkoopste alternatief. Dit verwarmingselement is echter erg windgevoelig, waardoor je al snel warmte verliest.

Halogeen heaters zijn een betere oplossing. Ze zijn duurder in aanschaf, maar het verwarmingsrendement ervan is ook een pak hoger. 

Daarnaast heb je ook nog carbon lampen of carbon stralers. Dergelijke lampen beschikken over een keramische vezel. Ze hebben een iets lagere warmte-intensiteit dan een halogeen heater, maar zenden wel aanzienlijk minder rood licht uit. 

Tot slot heb je nog golden tube heaters. Dit zijn halogeen lampen met een goudkleurig laagje over het verwarmingselement. Door deze coating wordt de warmte nog efficiënter uitgestraald.

Voordelen

Het grote voordeel van infrarood heaters is dat je er makkelijk specifieke zones mee kan verwarmen. Dat is bijvoorbeeld heel erg handig wanneer je een loods of werkplaats wilt verwarmen. 

Het is namelijk zo dat een loods, werkplaats of bedrijfshal dikwijls een hoge en grote ruimte is. Om zo’n volledig volume op te warmen, is een grote hoeveelheid energie nodig. Het kan wel dagen duren om de temperatuur in de hal op het gewenste niveau te krijgen.

Directe warmtestraling is in dat geval een veel beter alternatief. Doordat infraroodstralen zich rechtstreeks richten tot objecten of personen, gaat de warmte naar daar waar het nodig is. 

In vergelijking met traditionele verwarming, verwarm je dus veel efficiënter en doelgerichter. Heb je bijvoorbeeld een vaste zone waar mensen staan te werken, dan kan je heel eenvoudig enkel dat deel verwarmen. 

Dit is niet alleen aangenaam voor jezelf of je werkmannen, maar je bespaart er ook nog eens mee op je energierekening. De stookkosten om een volledige bedrijfshal op temperatuur te brengen, zijn namelijk torenhoog. 

Infrarood spiegelverwarming 

Een heleboel mensen vergissen zich wanneer het gaat over infrarood spiegelverwarming; het wordt vaak verward met anti-condens spiegelverwarming. Om dit misverstand uit de wereld te helpen, geven we je even een korte uiteenzetting. 

Met anti-condens spiegelverwarming worden de verwarmingselementen rechtstreeks op de achterzijde van de spiegel aangebracht. Dit met als enige doel condensvorming te voorkomen. 

infrarood spiegelverwarming

Het vermogen van de verwarmingselementen is namelijk erg laag en is louter bedoeld om voor een dampvrije spiegel te zorgen. Het vermogen van de elementen is dus te laag om te kunnen dienen als volwaardige verwarming. 

Om die reden wordt anti-condens spiegelverwarming dikwijls toegepast in hotelbadkamers. Zo vermijden ze dat gasten de spiegel op eigen houtje gaan afvegen met een handdoek, want dat laat strepen na. 

Infrarood spiegelverwarming daarentegen, dient effectief als warmteoplossing. Zoals je daarnet wellicht al kon lezen, heb je gewoon te maken met infrarood panelen die voorzien zijn van een spiegelend oppervlak. 

Net zoals een anti-condens spiegel, dampt een dergelijk spiegelpaneel niet aan. Het grote verschil is echter wel dat een infrarood spiegelpaneel een veel groter vermogen heeft, waardoor het dus écht de ruimte kan verwarmen.

Wanneer gebruiken 

Infrarood spiegelpanelen worden vooral gebruikt in de badkamer. In de eerste plaats omdat het aangedampte spiegels tegen gaat. In de tweede plaats omdat je dankzij de dubbele functie van het paneel geen extra plaats verliest. En dat is natuurlijk heel erg handig in kleinere ruimtes, zoals een badkamer. 

Verkrijgbare uitvoeringen 

Een infrarood spiegelpaneel kan je verkrijgen in verschillende wattages en afmetingen. Des te groter de afmetingen, des te groter het wattage. Verder ziet elk spiegelpaneel er ongeveer hetzelfde uit. 

Voordelen

Een spiegelpaneel heeft veel voordelen. Zoals je hierboven misschien al hebt gelezen, is het plaatsbesparend dankzij zijn dubbele functie. Daarnaast verhelpt een spiegelpaneel het probleem van aangedampte spiegels. 

Hierdoor heb je bovendien nauwelijks onderhoud aan je spiegel, aangezien je spiegel altijd mooi schoon en droog blijft. Verder voorkomen infrarood spiegelpanelen schimmelvorming. 

Eén van de oorzaken van schimmelvorming is namelijk een hoge relatieve luchtvochtigheid. In badkamers zie je dit dus vaak terugkomen. De waterdamp tijdens het douchen condenseert en nestelt zich vervolgens als condenswater op de muren.

Infrarood spiegelverwarming verhelpt dit probleem, doordat het objecten – waaronder muren – opwarmt. Eventueel vochtige muren worden gaandeweg dus opgewarmd en drogen zo op. Hierdoor krijgt schimmelvorming minder kans.

Tot slot geniet je van een heerlijk warm gevoel op je ontbloot lichaam, doordat de infraroodstralen die het spiegelpaneel uitzendt ook lichamen opwarmt. Je krijgt hierdoor hetzelfde gevoel alsof het zonnetje op je lichaam schijnt.

Infrarood vloerverwarming 

Een traditioneel systeem verwarmt de vloer met warm water dat door leidingen in de vloer loopt. Elektrische infrarood vloerverwarming daarentegen, gebruikt elektriciteit als energiebron. Je verwarmt dus niet met water. 

infrarood vloerverwarming

In de plaats van een buizennet, wordt er gebruik gemaakt van verwarmingsmatten, kabels of folies. Die kunnen rechtstreeks onder de vloer gelegd worden. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de bovenliggende vloer, die op zijn beurt de ruimte zelf verwarmd.

Wanneer gebruiken 

Elektrische infrarood vloerverwarming is ideaal voor renovatieprojecten en goed geïsoleerde woningen. Ook wanneer je kleinere ruimtes wilt verwarmen (badkamer, hobbyruimtes of bureaukamer) is elektrische infrarood vloerverwarming interessant. 

Verkrijgbare uitvoeringen 

De benodigde energie om op te warmen wordt geleverd door stroom. De warmte wordt vervolgens verdeeld door verwarmingsmatten, kabels of folies. Je keuze is vooral afhankelijk van het type vloer dat verwarmd moet worden.

Kies je voor vloerverwarming met kabels, dan worden er elektrische kabels in een bepaald lussenpatroon op de chape gelegd of op de isolatieplaat. De kabels kan je los plaatsen of in een systeem met ontkoppelingsmat.

Deze techniek is vooral aangewezen bij tegelvloeren of vinylvloeren. Zijn je elektrische kabels gelegd, dan heb je twee opties: ofwel kan je hierop rechtstreeks tegels verlijmen, ofwel kan je het oppervlak egaliseren om daarna te beginnen tegelen.

Een andere optie voor tegelvloeren en vinylvloeren zijn verwarmingsmatten. Dit systeem wordt het vaakst toegepast omdat het eenvoudig te installeren is. In principe verwarm je zo op dezelfde manier als met kabels. 

Het grote verschil is echter dat de verwarmingskabel alreeds zig-zaggend op het nylon gaas is gekleefd. Er zijn dus geen sleuven waarin je de kabels moet bevestigen. Het enige wat je moet doen, is de mat in de lengte uitrollen.

Wil je elektrische infrarood vloerverwarming tot slot gebruiken bij zwevende vloeren zoals een parketvloer of een laminaat? Dan kies je best voor een folie. Hierin worden koperen linten parallel verwerkt met daartussen stroken die bestaan uit koolstof. De koperen linten geleiden de stroom, terwijl de koolstof ertussen gaat opwarmen. 

Voordelen

Elektrische infrarood vloerverwarming is eenvoudig en makkelijk te installeren. Dat is bij een traditioneel vloerverwarmingssysteem wel anders: dit werkt op basis van een cv-ketel, die water opwarmt en via een pomp door het buizencircuit pompt. 

Bij elektrische vloerverwarming heb je geen cv-installatie nodig. Het is dus niet nodig om een gasleiding of watertoevoer leiding aan te leggen. Een elektriciteitsaansluiting volstaat. 

Ben je zelf een beetje een handige Harry, dan kan je de meeste systemen ook makkelijk zelf plaatsen. 

Daarnaast geniet je van een snelle opwarmtijd, doordat je verwarmingsbron direct onder het vloeroppervlak zit. Dat is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar zorgt ook nog eens voor een aangenaam gevoel aan je voeten. 

Besluit

Er zijn veel verschillende vormen van infraroodverwarming. Welke vorm het beste bij jou past, hangt voornamelijk af van jouw specifieke woon- of werkomgeving. Daarom staat IRHeating steeds voor je klaar met zijn expertise. We begeleiden je graag in het kiezen van jouw ideale infraroodverwarming toepassing. Neem dus gerust contact met ons op voor advies op maat! 

Leave a Reply