Skip to main content

Afgelopen jaren hebben heel wat mensen hun weg gevonden naar infraroodverwarming. Een logische trend, aangezien de gasprijzen alsmaar duurder worden. En dat is nu net één van de grootste voordelen van infraroodverwarming: het is een erg zuinige manier om te verwarmen. 

Bovendien is infraroodverwarming vrij eenvoudig zelf te installeren. Je kan dus gerust de toestellen of panelen kopen in de winkel (al dan niet online) om ze daarna zelf te monteren. Je hoeft dus niet noodzakelijk een vakman onder de arm te nemen. Hiermee bespaar je aanzienlijk op de kosten. 

De markt is echter groot. Bij je zoektocht naar de gepaste warmteoplossing, kom je ongetwijfeld voor veel keuzes te staan. En voor zij die door de bomen het bos niet meer zien, schreven we dit blogartikel. 

We nemen de populairste merken en hun toestellen onder de loep, zodat jij de juiste beslissing kan maken. Een waardevolle handleiding die je dus zeker op weg kan helpen!

Infraroodtoepassingen voor binnenhuis

Ecaros 

Het merk Ecaros profileert zich als dé verdeler van infraroodpanelen in Europa. De productie gebeurt in Duitsland en van daaruit worden infraroodpanelen naar diverse Europese groothandels, bedrijven en installateurs gedistribueerd. 

Het bedrijf is al sinds 2008 operationeel in de markt en fabriceerde sindsdien al meer dan 50.000 warmtepanelen. Dit maakt van Ecaros één van de marktleiders op gebied van infrarood verwarmingsystemen.

De panelen worden stuk voor stuk aan een grondige eindcontrole onderworpen alvorens ze op de markt komen en voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen (TÜV GS). 

Bijzondere kenmerken 

De panelen van Ecaros staan vooral bekend om hun lange levensduur en goede prijs-kwaliteitverhouding. Doorgaans gaan de panelen gemiddeld 20 jaar mee. Het aanbod van Ecaros is bovendien groot. Ze bieden zowel metalen panelen als glazen panelen aan. 

ecaros infrarood

De metalen infraroodpanelen zijn standaard gepoederlakt en voorzien van een speciale warmtetransmissie bevorderende oppervlakte coating. Dit resulteert in een rendementsverhoging van maar liefst 30%.

Kies je voor glas, dan heb je de keuze tussen kristal wit, mat wit en mat zwart. De glazen panelen zijn ook leverbaar met een spiegelend oppervlak voor in de badkamer. 

Tot slot hebben de panelen van Ecaros een vrij hoge oppervlaktetemperatuur tot 115 graden, wat maakt dat ruimtes sneller opwarmen en waardoor de panelen ook in ruimtes geplaatst kunnen worden met een hoog plafond.  

Welltherm 

Net zoals Ecaros, staat Welltherm bekend om haar Duitse degelijkheid. De infraroodpanelen van Welltherm gelden in heel Europa als de hoogste standaard in kwaliteit en duurzaamheid

Waar de panelen van Ecaros gemiddeld 20 jaar meegaan, ligt de verwachte levensduur van Welltherm panelen nog iets hoger: doorgaans ligt die op 25 tot 30 jaar. Net zoals Ecaros voldoen de panelen aan de hoogste kwaliteitsnormen (TÜV GS). 

Bijzondere kenmerken 

Met Welltherm zit je in de hogere prijsklasse. Het merk profileert zich als high-end speler op de markt en dat vertaalt zich in een oerdegelijke kwaliteit, maar ook in een iets hogere prijs. 

Het grote verschil met andere merken? Door het gebruik van hoogwaardige materialen, wordt het thermische vermogen van Welltherm panelen efficiënter omgezet in bruikbare warmtestraling. 

welltherm infrarood

Je hebt dus minder vermogen nodig om dezelfde ruimte te verwarmen en dat is natuurlijk voordelig voor je energierekening. Op de lange termijn loont de investering in een duurder Welltherm-paneel dus wel degelijk.  

Wat betreft het aanbod heb je veel keuze. De panelen van Welltherm zijn verkrijgbaar in metaal en glas in allerlei kleuren. Het is zelfs mogelijk om je glazen infraroodpaneel te laten personaliseren met een eigen foto. 

Alkari 

De panelen van Alkari werden oorspronkelijk gefabriceerd om te verkopen in de minder gestelde landen in Europa. Dat verklaart ook hun scherpe prijs, maar vergis je niet: de panelen van Alkari zijn nog steeds van degelijke Europese kwaliteit. 

Bijzondere kenmerken 

Wat onderscheidt Alkari dan van merken zoals Ecaros en Welltherm? De kwaliteit, garantie en technische levensduur. 

Met een Alkari paneel zal je in de eerste plaats minder efficiënt verwarmen in vergelijking met een paneel van Ecaros of Welltherm. Dat heeft te maken met de mate waarin het thermische vermogen wordt omgezet in warmte. 

alkari infrarood

Zoals je al eerder kon lezen, is Welltherm de absolute winnaar op dit gebied. De panelen van Alkari zijn hier iets minder goed in. Ecaros ligt er mooi tussenin. 

Tot slot gaan de panelen van Alkari minder lang mee in verhouding tot Ecaros of Welltherm. Ze hebben doorgaans een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar. 

Samengevat: Alkari is eerder een low-budget merk, terwijl Ecaros gekend staat om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding. Welltherm is dan weer een high-end merk. 

Fenix 

Het merk Fenix Heating Products is van oorsprong afkomstig uit Tsjechië. Het merk is al ruim 35 jaar operationeel en weet zich telkens weer te vernieuwen. De hypermoderne fabriek van Fenix is nagenoeg geheel geautomatiseerd en intussen is Fenix uitgegroeid tot een echte multinational. Het merk distribueert haar producten wereldwijd naar zo’n 65 landen. 

Bijzondere kenmerken 

Naast kwalitatief hoogwaardige stralingspanelen, heeft het merk ook andere verwarmingsoplossingen in zijn gamma zitten. Onder andere verwarmingsfolies en kabels voor vloerverwarming, maar ook heaters voor industriële toepassingen. 

De panelen van Fenix gaan onder de naam Ecosun. Dat is tevens ook de meest bekende productlijn van het merk. Het zijn kwalitatief goede panelen die aan een scherpe prijs worden geproduceerd. 

De panelen hebben doorgaans een lage oppervlaktetemperatuur, wat maakt dat de opwarmtijd iets langer is. Je ervaart echter wel een zachter warmtegevoel. 

Net zoals de panelen van Ecaros, Welltherm en Alkari passen de panelen van Ecosun in elk interieur. In haar gamma heeft Fenix diverse uitvoeringen, gaande van mat zwart tot kristal wit. 

Bijzonder aan de panelen is dat je kan kiezen tussen een gladde uitvoering of een uitvoering met een speciale ThermoCrystal coating. Kies je voor een coating, dan heeft je paneel een korrelachtige structuur. 

fenix infrarood

Dit oogt niet alleen esthetisch anders, maar zorgt ook voor een groter bereik en een betere verdeling van de warmte. Een bijkomend voordeel van een Ecosun paneel met ThermoCrystal coating, is dat de panelen spatwaterdicht zijn. Hierdoor zijn ze uiterst geschikt in vochtige ruimtes. 

Eurom 

Het merk Eurom bestaat al sinds 1974 en is actief in de markt van elektrische apparatuur. Ze fabriceren heel wat verschillende producten, gaande van hogedrukreinigers tot bladblazers en warmtepompen. Ook infraroodverwarming behoort tot het aanbod van Eurom. Het merk biedt zowel panelen als terrasverwarmers aan. 

Bijzondere kenmerken 

Eurom is niet specifiek gespecialiseerd in het fabriceren van infraroodpanelen en dat vertaalt zich in een minder goede kwaliteit. In de meeste gevallen verwarmen de panelen van Eurom niet zo efficiënt. Hiertegenover staat natuurlijk wel een lagere prijs. 

eurom infrarood

Wil je niet teveel geld uitgeven aan infraroodverwarming, dan zijn de warmteoplossingen van Eurom een goede optie. Hou er wel rekening mee dat je dan inboet op kwaliteit. Om lokaal te gaan verwarmen (een kleine ruimte bijvoorbeeld) hoeft dat echter niet zozeer een probleem te zijn. 

Wil je echter je volledige woning of grote ruimtes verwarmen, dan raden we je aan om te opteren voor een iets duurder merk zoals Ecosun, Welltherm of Ecaros. Dergelijke merken zijn wél gespecialiseerd in het fabriceren van infrarood warmteoplossingen. 

Terrasverwarmers en industriële heaters 

Heatscope

Heatscope is al jarenlang een toonaangevend merk als het gaat om terrasverwarming. De Duitse fabrikant staat garant voor een goede kwaliteit en legt haar focus vooral op het design en de vormgeving van haar toestellen. 

Alle warmtestralers zijn bovendien ontwikkeld volgens de nieuwste inzichten betreffende het middengolf IR-bereik. Dit betekent dat tussen 90% en 94% van de gebruikte energie direct in omgevingswarmte wordt omgezet.

Bijzondere kenmerken 

Heatscope heeft zich de afgelopen jaren heel erg toegespitst op het ontwerpen van terrasheaters die weinig licht uitzenden en die er strak uitzien. Design en vormgeving is hun paradepaardje. 

heatscope infrarood

Daarnaast zijn alle modellen uitgerust met een schakelsysteem, waarmee je de panelen kan dimmen als je dat wilt. Dit kan handig zijn als je jouw heater bijvoorbeeld wilt verplaatsen naar een beschutte plaats. Dan is een intensiteit van 100% niet noodzakelijk en dan kan je de lampen gerust wat dimmen.

Tansun 

Tansun is een grote speler uit het Verenigd Koninkrijk en al ruim 35 jaar een begrip in korte golf infrarood terrasverwarmers. 

Het assortiment van Tansun bestaat voornamelijk uit professionele elektrische terrasverwarmers die bedoeld zijn voor de horeca. De toestellen van Tansun zijn echter ook beschikbaar voor particulieren. 

Naast terrasverwarmers, fabriceert Tansun ook industriële heaters om bedrijfshallen en magazijnen mee te verwarmen. Deze productlijn heet de Apollo reeks. 

Bijzondere kenmerken

Wat betreft terrasverwarmers biedt Tansun verschillende toepassingen aan. De heaters voor commercieel gebruikt zijn uitgerust met een krachtige lamp die het gekende, gezellige oranje licht uitstraalt. 

Dergelijke modellen zijn erg populair in de horeca. De rood-oranje gloed die het paneel uitzendt staat symbool voor gezelligheid. Het vermogen van deze modellen varieert van 1.000 tot 6.000 Watt. 

tansun infrarood

De particuliere heaters zijn dan weer voorzien van één of meerdere lampen van ongeveer 1.500 Watt. Zij hebben dus een iets lager vermogen en zenden bovendien geen oranje licht uit. 

Voor het grovere werk zoals het verwarmen van een werkplaats of bedrijfshal, heeft Tansun modellen in haar aanbod met een vermogen tot maar liefst 18.000 Watt. Dergelijke heaters hebben een smaller stralingsveld, maar wel een veel intensere warmte. 

Solamagic 

Tot slot is er nog Solamagic. De korte golf infraroodstralers van Solamagic zijn één van de meest geplaatste en populaire terrasverwarmers in de Benelux. De terrasheaters zijn uitgevoerd in een degelijke aluminium behuizing en zijn standaard leverbaar in 3 kleuren: wit, antraciet en titanium. Je kan ook kiezen voor een andere kleur, maar dan betaal je een meerprijs. 

Bijzondere kenmerken 

De terrasverwarmers van Solomagic komen voor in verschillende modellen. Het ECO+ model is een degelijke allrounder, geschikt als terrasverwarmer in de horeca. De heater is standaard uitgevoerd met een korte golf lamp en straalt een gezellig rood-oranje licht uit. 

Het ECO+ HP model is dan weer het perfecte toestel voor particuliere terrassen. De heater ziet er hetzelfde uit als het ECO+ model met als enige verschil dat het geen oranje-rood licht uitzendt. 

solomagic infrarood

Wil je voor een luxemodel gaan? Dan is het S2 2500 model misschien wel iets voor jou. Deze heater is voorzien van een ingebouwde dimmer met drie standen die je kan draadloos kan bedienen via onder andere Bluetooth. 

De S2 2500 heaters zijn bovendien afgewerkt in een ruwe poedercoating, wat een gematteerd effect geeft. Dit maakt het model is één van de mooiste korte golf terrasheaters op de markt.

Besluit 

Zoals je wel hebt gemerkt, zijn er dus een heel aantal verschillende merken en uitvoeringen van infraroodverwarming op de markt. Wat bijvoorbeeld voor jouw buren werkt, werkt dus niet noodzakelijk even goed voor jou. 

Het kiezen van de ideale infraroodverwarming heeft veel te maken met waar je deze wil inzetten en voor welke kwaliteit en afwerking je kiest. Deze gids zet je daarom op weg met de grootste verschillen tussen alle merken en soorten infraroodverwarming zodat je een goed geïnformeerde beslissing kan maken. 

Heb je na het lezen van deze gids toch graag een gepersonaliseerd advies? Aarzel dan zeker niet om me te contacteren voor meer informatie. Ik help je graag verder met jouw ideale verwarmingsoplossing!

Leave a Reply