Skip to main content

Beschik je over een loods, werkplaats of industriehal dan weet je dat je soms te maken kan krijgen met kille temperaturen. Zou het echter niet een stuk fijner zijn om te klussen, zonder dat je het gevoel hebt dat je handen eraf vriezen? 

Verwarmen is in dat geval de boodschap. Helaas zijn de stookkosten torenhoog, wil je een dergelijk (grote) ruimte op een aangename temperatuur brengen. Dat is zonde van het geld, zeker als je weet dat het veel zuiniger kan.

Hoe? Met industriële infraroodverwarming. Een zuinige en duurzame oplossing voor het verwarmen van een bedrijfshal, magazijn of werkplaats. In dit blogartikel leg ik je uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn. 

Verwarmen met infrarood

Niet goed geïsoleerde ruimtes

infrarood industrie

De gemiddelde werkplaats is niet super goed geïsoleerd. Het is daarom aangewezen om voor directe warmtestraling te kiezen, zoals infraroodstraling bijvoorbeeld. 

Het is namelijk zo dat infraroodstraling niet de lucht in een ruimte verwarmt, maar wel de massa. Denk hierbij aan objecten en personen. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat.

In de eerste plaats gaat er een minimum aan energie verloren. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt namelijk effectief omgezet in warmte. Bovendien verwaait de warmte niet wanneer er invloed is van tocht. Dit is wel het geval wanneer je lucht zou verwarmen. 

Daarnaast zorgt stralingswarmte ervoor dat je een flink stuk kan besparen op je energierekening. Het is namelijk zo dat een typische bedrijfshal dikwijls een grote, hoge ruimte is. 

Om zo’n volledig volume op te warmen, is een grote hoeveelheid energie nodig. Het kan wel dagen duren om de temperatuur in de hal op het gewenste niveau te krijgen.

Verwarm je de lucht, dan stijgt de warmte bovendien omhoog. Zo heb je er niet direct profijt van. Een bedrijfshal of werkplaats verwarmen volgens de traditionele methode is dus niet erg praktisch, en al helemaal niet economisch. 

Infraroodverwarming past hier een mouw aan. Doordat infraroodstralen zich rechtstreeks richten tot objecten of personen, gaat de warmte naar daar waar het nodig is. In vergelijking met traditionele verwarming, verwarm je dus veel efficiënter en doelgerichter

Elektrische infrarood heaters of stralers

Dergelijke infrarood heaters zenden infraroodstralen uit en werken op basis van elektriciteit. Ideaal om snel en gemakkelijk grote ruimtes te verwarmen. We maken een onderscheid tussen korte golf heaters en lange golf heaters. 

Korte golf 

Korte golf infrarood heaters zijn toestellen die vooral herkenbaar zijn aan de rode kleur die ze uitzenden. Ze produceren een intense warmte. De wind heeft bovendien weinig invloed op de warmte-intensiteit van een korte golf straler. 

Dit maakt korte golf verwarmers ideaal voor grote loodsen met een hoog plafond. Je kan er echter ook kleinere ruimtes mee verwarmen, zoals een garage bijvoorbeeld. We raden je in dat geval echter aan om te opteren voor een lager vermogen. 

Lange golf (heatstrips)

Lange golf heaters of stralers zijn toestellen die geen licht uitzenden. Ze zenden lagere temperaturen uit en zijn vooral geschikt voor de betere geïsoleerde loodsen. Dit komt omdat lange golf stralers relatief windgevoelig zijn. 

Omdat ze geen licht uitzenden, worden lange golf heaters ook dikwijls gebruikt op locaties waar producten bewaard worden waarvan de kleur belangrijk is. Het rode licht van korte golf infrarood heaters kan namelijk een vertekend beeld geven. 

Denk hierbij aan het magazijn van een meubelwinkel, bijvoorbeeld. Het rode licht kan ervoor zorgen dat het product er opeens ‘anders’ uitziet in de woonkamer. Dergelijke situaties wil je als leverancier uiteraard vermijden. Lange golf heatstrips die geen licht uitzenden, hebben dit probleem niet. 

Diesel infrarood heaters

Heb je geen elektriciteit beschikbaar in jouw loods of werkplaats? Dan kunnen diesel infrarood heaters soelaas bieden. In principe werken ze op dezelfde manier als elektrische infrarood heaters, met het verschil dat ze diesel als brandstof gebruiken. 

Verder hebben diesel infrarood heaters een groot vermogen en geven ze dus wel wat warmte af. De toestellen worden tot slot relatief snel warm, maar koelen na gebruik ook vlot af. 

Hou er wel rekening mee dat je last kan ondervinden van geurhinder (diesel).  

Infrarood stralingspanelen (lange golf)

infrarood panelen

Infraroodpanelen ken je misschien al van de binnenhuistoepassingen. Je ziet ze dikwijls terugkomen in de woonkamer of badkamer. Een infraroodpaneel ziet eruit als een flatscreen, en je kan ervoor kiezen om ze tegen de muur of aan het plafond te monteren.

Voor binnenhuistoepassingen worden dikwijls panelen gebruikt die een warmte kunnen uitzenden tot 120 graden. Echter, in een atelier of werkplaats – waar het plafond hoger en minder goed geïsoleerd is – kan je beter opteren voor een paneel met een oppervlaktetemperatuur van 190 graden

Geïsoleerde ruimtes

Is de garage, loods of werkplaats in kwestie wel goed geïsoleerd? Dan kan je kiezen voor een warmteoplossing zonder directe straling. Lucht mag dan in principe opgewarmd of verplaatst worden. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verbrandingssysteem op gas of stookolie dat warme lucht blaast. Je doet er geen slechte zaak mee, maar je krijgt nog wel steeds te maken met de neveneffecten van een traditioneel verwarmingssysteem. 

Je verbruikt in de eerste plaats veel energie, doordat warme lucht stijgt en zich ophoopt aan het plafond van je werkplaats. Vooral bij hoge plafonds meten we grote verschillen. Zo kan de temperatuur ter hoogte van het plafond oplopen tot 26 à 28 graden, terwijl de temperatuur aan het oppervlak slechts 18 à 20 graden bedraagt. 

Verwarm je op aardgas? Dan is dat niet zonder risico. Doordat je gassen verbrandt, loop je namelijk risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging.

Jaarlijks vallen er helaas vele doden door koolstofmonoxidevergiftiging. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal. Met infraroodverwarming moet je hier niet van wakker liggen.

Hoeveel watt heb je nodig voor het verwarmen van je werkplaats? 

Industriële infraroodverwarming begint vanaf 120 watt per vierkante meter. Voor een ruimte van 50 vierkante meter heb je dus minstens 6000 watt nodig. Dat kan ook meer zijn. 

Het exacte vermogen dat je nodig hebt voor het verwarmen van je werkplaats is namelijk afhankelijk van situatie tot situatie. 

In de eerste plaats is het vermogen uiteraard afhankelijk van de totale oppervlakte die je wenst te verwarmen. 

Je kan jezelf wel afvragen of de ruimte die je wilt verwarmen, overal evenveel warmte nodig heeft. Wil je tot hoog in het plafond verwarmen? Of wil je vooral een aangename oppervlaktetemperatuur? 

Met infraroodverwarming kan je er perfect voor kiezen om enkel een specifieke zone te verwarmen. Denk maar aan de ruimte waar de werkbanken staan, bijvoorbeeld. 

Daarnaast is het ook belangrijk om de isolatiegraad en de warmtevraag mee in achting te nemen. De ene job is de andere niet. Moet je hard zwoegen en zweten in de werkplaats, dan is er allicht minder warmte nodig. 

Minder verbruiken, slim besparen

Wil je graag zo min mogelijk verbruiken? Dan is infraroodverwarming de geschikte oplossing. Hieronder lijsten we enkele tips op die jou helpen om te besparen op jouw energiefactuur:

  • Indien de volledige ruimte op temperatuur moet blijven, kan je het beste werken met een slimme thermostaat. Die is digitaal en grijpt in als de temperatuur zakt. Daarnaast is het mogelijk om elk stralingselement (paneel of heaters) afzonderlijk af te stellen, zodat je makkelijk specifieke ruimtes kan verwarmen. 
  • Heb je een vaste zone waar mensen staan te werken, dan kan je enkel dat deel verwarmen. Je zou hier ook een thermostaat voor kunnen instellen of je kan werken met een dimmer, die je warmte instelt naar gevoel. 
  • Heb je verschillende werkplekken waar personeel werkt, maar variëren die van moment tot moment? Ook dan vormt de slimme thermostaat een goed alternatief. Deze zal de zone in kwestie enkel verwarmen wanneer nodig, door de aanwezigheid van personeel in te schatten. Dit kan door middel van een aanwezigheidssensor

Besluit 

Bij industriële toepassingen zijn grote besparingen te rapen door te verwarmen met infrarood. Het grote voordeel van stralingswarmte is namelijk dat je specifieke zones kan verwarmen. En laat dat nu net nodig zijn bij grote industriehallen. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit artikel? Of had je graag eens de mogelijkheden van industriële infraroodverwarming besproken? Dan mag je gerust contact met ons opnemen. Wij staan je met plezier te woord!

Leave a Reply