Skip to main content

Met de strenge klimaatdoelstellingen in het achterhoofd, staat energiezuinig verwarmen vandaag meer dan ooit centraal. Wereldwijd wordt er gestreefd naar duurzame energiebronnen. Zo moet bijvoorbeeld tegen eind 2021 minimum 13% van ons nationale energieverbruik hernieuwbaar zijn.

Een les economie leert ons vervolgens de kracht van vraag en aanbod: fossiele brandstoffen worden schaarser, dus de prijzen worden alsmaar duurder. Een trend die al enkele jaren aan de gang is. 

Het gevolg: steeds meer mensen zoeken naar mogelijkheden om te besparen op hun verwarming. Logisch, want op een energiezuinige manier je woning verwarmen, levert veel op. Zowel voor het klimaat, als voor je portemonnee. 

Echter, hoe pak je dit nu in de praktijk aan? Dat lees je in dit blogartikel!

Zorg voor een goede isolatie 

Het is in de eerste plaats belangrijk om je woning goed te isoleren. Een goed begin is namelijk het halve werk. Je kunt dan wel investeren in een energiezuinig verwarmingssysteem, maar als je warmte verloren gaat, ben je er weinig mee. 

isolatie woning

Wil je de kosten op je energiefactuur drukken? Zorg dan voor een goed geïsoleerde woning: je gaat energieverspilling tegen, waardoor je stookkosten dus worden beperkt tot een minimum. 

Wist je trouwens dat we in Europa zouden kunnen besparen op 660 miljoen ton kooldioxide per jaar, indien elk bestaand gebouw degelijk geïsoleerd zou zijn? Het belang van een goede isolatie is dus enorm.

Wanneer je daarbovenop ook nog eens fossiele brandstoffen zou bannen, resulteert dit in een aanzienlijke impact. Je reduceert jouw CO2-uitstoot in dat geval tot een absoluut minimum.

Kies voor een energiezuinig verwarmingssysteem 

Zit de basis (lees: isolatie) van je woning goed? Dan kun je nadenken over een energiezuinig verwarmingssysteem om je woning mee te verwarmen. We lijsten de verschillende alternatieven voor fossiele brandstoffen even voor je op:

#1 Verwarmen met een warmtepomp 

Een warmtepomp werkt in feite zoals een omgekeerde koelkast: in plaats van dat hij warmte afvoert, haalt een warmtepomp de warmte naar binnen. 

Dit doet hij door energie te onttrekken uit natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater. Daarna zet hij deze om in warmte. 

In vergelijking met een traditioneel verwarmingssysteem op gas of stookolie, verbruikt een warmtepomp tot wel 30% minder. Dit komt, omdat er enkel elektrische stroom nodig is. 

De verwarming via een warmtepomp gebeurt echter wel bij lage temperatuur. Hierdoor is de opwarmingstijd in de eerste plaats langer. Bovendien verwarmd een warmtepomp over het algemeen op een lagere temperatuur. 

warmtepomp

Dit maakt een warmtepomp dus minder geschikt als alternatief voor radiatoren. In combinatie met vloerverwarming, is een warmtepomp dan weer wel uiterst geschikt. 

Tot slot moet je rekening houden met een hoge investeringskost. Wil je een warmtepomp laten installeren, dan moet je toch rekenen op een investering van enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het type warmtepomp. 

#2 Verwarmen met een zonneboiler 

Ook een zonneboiler maakt gebruik van de natuur als energiebron. Meer specifiek, wend een zonneboiler zich tot de gratis warmte van de zon. Via zonnecollectoren op het dak, wordt er namelijk vloeistof opgewarmd. 

Een pomp stuwt de verwarmde vloeistof vervolgens naar de boiler, waar het zijn temperatuur afgeeft aan het water in de waterleiding. Vanuit de boiler gaat het verwarde water dan naar de cv ketel. 

zonneboiler

In eerste instantie wordt een zonneboiler vooral gebruikt om sanitair water mee te verwarmen. Wanneer je echter de zonneboiler ook wilt gebruiken als centrale verwarming, dan kan je kiezen voor een combi-model. Deze zijn echter vrij duur in aankoop. Gemiddeld kost een combi-model je enkele duizenden euro’s. 

Tot slot heb je voldoende plaats nodig op het dak, om een zonneboilercombi te installeren. Niet alleen de panelen, maar ook de boiler zelf neemt veel plek in beslag. Wil je daarenboven nog een voorraadvat plaatsen, dan mag je rekenen op het dubbele. 

Let op: zonnecollectoren zijn niet hetzelfde als zonnepanelen. Met dit laatste type dakpaneel wordt er energie opgewekt uit zonlicht. De collectoren van een zonneboiler aan de andere hand, gebruiken uitsluitend de warmte van de zon. 

#3 Verwarmen met infrarood

Last, but not least: verwarmen met infrarood. Met infraroodverwarming haal je bijna letterlijk de zon in huis. Net zoals de zon dat doet, warmen infraroodstralen namelijk objecten en lichamen op. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt. 

De objecten of lichamen die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. Hierdoor gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. 

Bovendien is infraroodverwarming uiterst betaalbaar. De investeringskost ligt – in verhouding met andere energiezuinige verwarmingssystemen – erg laag. Dit komt omdat infraroodpanelen makkelijk te installeren zijn, zonder dat er al te veel breekwerk aan te pas komt. 

infraroodverwarming

Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond, en zijn ingrijpende bouwkundige aanpassingen dus niet aan de orde. 

Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste panelen dus ook makkelijk zelf ophangen en aansluiten. Je bespaart hierdoor voor een groot stuk op werkuren door een vakman.

Een extra voordeel van verwarmen met infrarood: je geniet van een erg korte opwarmingstijd. Logisch, aangezien infraroodverwarming geen volledige ruimtes moet verwarmen. De warmte gaat naar daar waar het nodig is.

Van onderhoudskosten of slijtage hoef je tot slot ook niet wakker te liggen. Er hoeft namelijk niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft.

Kies voor ventilatie met warmterecuperatie 

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Isoleren heeft als doel dat warme of koude lucht niet naar buiten of binnen kan. Ventileren heeft dan weer als doel om lucht te verversen. 

Een woning isoleren, zonder ventilatiemogelijkheden in te bouwen, zorgt op termijn voor problemen. Waarom? Omdat een regelmatige luchtverversing ervoor zorgt dat vocht, warmte en stof worden afgevoerd. 

ventilatie

Je zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om eens om de zoveel tijd deuren en ramen open te zetten, maar dit gaat vanzelfsprekend gepaard met heel wat warmteverlies. 

Ook een ventilatiesysteem dat gebruik maakt van natuurlijke luchttoevoer, is niet het beste alternatief. Doordat je het systeem namelijk niet zelf kan regelen, ben je afhankelijk van de weersomstandigheden.

Kies in de plaats daarvan voor ventilatiesysteem D: dit systeem voert – geheel mechanisch – gelijke hoeveelheden lucht af en aan. Bovendien wordt de afgevoerde warme lucht gerecupereerd om nadien koude lucht op te warmen, alvorens die naar binnen komt.

Besluit 

Wil je besparen op je energiefactuur? Dan is een goede isolatie in de eerste plaats van groot belang. In combinatie met een goede isolatie, zorgt ventilatie met warmterecuperatie voor een minimum aan warmteverlies. 

Wil je jouw CO2-uitstoot helemaal reduceren, dan kun je je beroepen op één van de eerder benoemde verwarmingssystemen in dit artikel. Onze voorkeur? Die gaat uit naar infraroodverwarming. Er zijn namelijk heel wat voordelen aan verbonden. 

Zo is de installatiekost laag, heb je geen onderhoudskosten, en is het een energiezuinig alternatief. Zit je nog met vragen of opmerkingen over infraroodverwarming? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. 

Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop. Onze producten zijn doorgaans makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven!

Leave a Reply