Skip to main content

Infraroodverwarming wint de laatste jaren fel aan populariteit: het is een nieuwe, innovatieve manier om te verwarmen. Toch schrikt verwarmen met infrarood nog veel mensen af. Enerzijds, omdat je verwarmt op basis van elektriciteit. En wie elektriciteit hoort, denkt meteen aan een dure energierekening. 

Anderzijds heeft stralingswarmte vaak een negatieve bijklank. Jammer, want het is absoluut niet schadelijk. In tegendeel. Stralingswarmte biedt heel wat voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen.

En wat die zogenaamde, dure energierekening betreft: ook dat is een onterechte bekommernis. Met elektrische infrarood bespaar je namelijk op je energiefactuur. 

Het is dus duidelijk: over infraroodverwarming doen vele wilde verhalen de ronde. En dat brengt twijfels en onzekerheden met zich mee. Hoog tijd om daar komaf mee te maken. In dit blogartikel bundelen we de meest gestelde vragen omtrent infraroodverwarming, elks voorzien van een duidelijk en waarheidsgetrouw antwoord. 

Lees gerust mee!

Hoeveel verbruikt infraroodverwarming?

Is infraroodverwarming écht zo energiezuinig? Een vraag die we dikwijls krijgen van potentiële klanten en oriënterende kopers. 

Het antwoord is ja. Het verbruik van infrarood verwarming is wel degelijk laag en aldus energiezuinig. Gemiddeld bespaar je tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

Kostenbesparende energie

Hoeveel je precies verbruikt? Dat is afhankelijk van diverse factoren. In de eerste plaats speelt het type infraroodverwarming een belangrijke rol. 

Er zijn heel wat verschillende verwarmingsmogelijkheden met infrarood: gaande van panelen tot heaters, tot vloerverwarming. Welk type IR-verwarming je best toepast, is sterk afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen.

Wil je binnenshuis verwarmen? Dan zijn panelen het meest interessant, al dan niet in combinatie met elektrische infrarood vloerverwarming. In het geval van panelen mag je gemiddeld rekenen op een geïnstalleerd vermogen van ongeveer 100 watt per vierkante meter. Dit komt neer op een verbruik van 0,1 Kilowatt per uur. 

Belangrijk: echter, de verwarming staat natuurlijk niet contant op. Wanneer de temperatuur bereikt is, gaat de verwarming uit. Dit afhankelijk van de warmteverliezen.

Bij vloerverwarming ligt het geïnstalleerd vermogen op ongeveer 150 watt per vierkante meter. Bij industriële stralers ligt het vermogen van de meeste toestellen dan weer tussen de 1500 en 2000 watt. Daar kan je al snel 10 tot 20 vierkante meter mee verwarmen.

Daarnaast is je verbruik ook afhankelijk van nog enkele andere factoren, waaronder bijvoorbeeld de grootte van de te verwarmen ruimte en de isolatiegraad van de woning. 

Wil je de kosten op je energiefactuur drukken? Zorg dan voor een goed geïsoleerde woning: je gaat energieverspilling tegen, waardoor je stookkosten dus worden beperkt tot een minimum.

Is infraroodverwarming veilig? 

Ja, infraroodstralen zijn volkomen veilig. Er wordt weleens gezegd dat je met infraroodverwarming de zon in huis haalt, omdat infrarood – net zoals de zon – objecten en lichamen opwarmt. Je ervaart dus al snel een aangenaam, warm gevoel. Echter, infrarood zendt – in tegenstelling tot de zon – geen schadelijke UV-stralen uit.

Wist je trouwens dat infrarood zijn naam te danken heeft aan het feit dat infraroodstraling net onder het zichtbaar rood licht komt in het elektromagnetisch spectrum?

Infraroodstraling vind je binnen het totale elektromagnetisch spectrum terug net na het zichtbaar licht. Je vindt het bovendien dikwijls in de natuur terug. Sterker nog, onze eigen lichamen geven zelf infraroodstraling af. Warmtebeeldcamera’s kunnen dat heel precies vastleggen.

Infrarood spectrum

Je hebt trouwens ongetwijfeld al weleens gehoord van een infraroodsauna of infraroodcabine. In tegenstelling tot een Finse sauna – die warm wordt door middel van hete lucht – werkt een infraroodsauna op basis van stralingswarmte.

De infraroodsauna is dan ook vooral populair bij mensen die last hebben van reumatische klachten. Dit komt omdat infraroodstralen een gunstig effect hebben op spieren en gewrichten. 

De infraroodpanelen die je huis verwarmen, zenden dus geheel onschadelijke straling uit. Sterker nog: stralingswarmte biedt een heleboel voordelen. Daar gaan we verder in het artikel dieper op in. 

Wat kost infraroodverwarming? 

Wat kost infraroodverwarming? Een veelgestelde vraag, een moeilijk antwoord. Gezien het ruime aantal mogelijkheden, varieert de prijs van IR-verwarming namelijk sterk naargelang de oplossing.

Een exact prijskaartje kunnen we hier dus niet op plakken, aangezien je met infraroodverwarming kiest voor een oplossing op maat. En die is – uiteraard – voor iedereen anders. 

Wat we wél kunnen doen, zijn de factoren bespreken die de prijs van infraroodverwarming beïnvloeden. Zo wordt de kostprijs vooral bepaald door het type IR-verwarming en de mate van afwerking.

Voor een doorsnee infraroodpaneel betaal je gemiddeld zo’n 35 tot 80 euro per te verwarmen vierkante meter. Een glaspaneel van topkwaliteit is dan weer wat duurder. Hiervoor betaal je tussen de 60 en 100 euro per te verwarmen vierkante meter.

De prijs van een infraroodstraler (ongeacht of die nu kortgolvige of langgolvige infraroodstralen produceert) begint doorgaans op 200 euro en kan oplopen tot 1500 euro voor een luxe model met een extra hoog vermogen. 

Voor elektrische infrarood vloerverwarming maken we een onderscheid tussen vloerverwarmingskabels en vloerverwarmingsfolies. Kabels zijn vooral geschikt voor tegelvloeren, terwijl folies vooral gebruikt worden bij zwevende vloeren.

De kostprijs van vloerverwarming op basis van verwarmingskabels komt neer op gemiddeld 40 euro per vierkante meter. Verwarm je op basis van een folie, dan betaal je minder: gemiddeld 37,5 euro per vierkante meter.

Beide oplossingen zijn exclusief de kostprijs van een programmeerbare thermostaat. Reken hiervoor nog eens een eenmalige kostprijs van 100 euro uit, ongeacht de soort vloerverwarming.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Met infraroodverwarming haal je (bijna) letterlijk de zon in huis. Net zoals de zon dat doet, warmen infraroodstralen namelijk objecten en lichamen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plafond, muren en vloer. 

Niet de lucht, maar wel de massa wordt dus verwarmd. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. 

Hoe infraroodstraling werkt

Hierdoor gaat er een minimum aan straling verloren en wordt zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie effectief omgezet in warmte.

Welke ruimtes kan ik verwarmen met infrarood?

Infraroodverwarming kan je zowel binnenshuis als buitenshuis toepassen. In de badkamer, woonkamer en slaapkamer zijn infraroodpanelen erg populair. Zo’n paneel ziet eruit als een flatscreen en je kan ervoor kiezen om ze tegen de muur of aan het plafond te monteren. 

Bovendien zijn er verschillende verkrijgbare uitvoeringen op de markt aanwezig, waardoor een infraroodpaneel perfect in allerlei interieurs geïntegreerd kan worden.

Infrarood in de badkamer

Glaspanelen of spiegelpanelen zijn dan weer typerende uitvoeringen die hoofdzakelijk geïntegreerd worden in de badkamer. Het voordeel aan spiegelpanelen: ze zorgen ervoor dat je spiegels niet aandampen tijdens of na het douchen. Erg handig!

Tip: ook voor wie zijn handdoeken graag laat drogen op de handdoekradiator, bestaat er een infrarood-alternatief: de infrarood handdoek radiator. Dit zijn infraroodpanelen die aan de voorzijde zijn voorzien van een beugel.

Buitenshuis – op het terras, in de veranda of poolhouse – kan je dan weer verwarmen met terrasverwarmers of stralers. Je kan kiezen tussen een korte golf straler of een lange golf straler. 

Lange golf terrasverwarmers zijn vooral geschikt voor gesloten ruimtes, zoals een veranda, poolhouse of een goed beschut, overkapt terras. Ze zenden lagere temperaturen uit en stralen geen zichtbaar licht uit.

Korte golf terrasverwarmers of stralers zijn dan weer ideaal voor een open terras: deze zenden een fel oranje-rood licht uit en produceren de meest intense warmte. 

Bij beide soorten terrasverwarmers kan je kiezen tussen een staand, hangend of wand model. 

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming? 

In de eerste plaats is infraroodverwarming energiezuinig. Doordat infraroodstralen zich rechtsreeks richten tot objecten of personen – die op hun beurt dan weer warmte afgeven – gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. De warmte gaat naar daar waar het nodig is.

Daarnaast is het ook nog eens een milieuvriendelijk alternatief. Infraroodpanelen stoten geen CO2 uit in tegenstelling fossiele brandstoffen. Dit maakt infraroodverwarming zeer interessant voor energiezuinige woningen of BEN-woningen. 

Verder vraagt infraroodverwarming geen onderhoud. In tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, beschikt infraroodverwarming niet over een motor, noch over een luchtfilter of bevochtiger. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen.

Tot slot is infraroodverwarming makkelijk te installeren. Dit komt omdat infrarood panelen gebruik maken van stroom, waardoor het dus niet nodig is om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoer leiding aan te leggen.

Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond, en zijn ingrijpende bouwkundige aanpassingen dus niet aan de orde. Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste panelen dus ook makkelijk zelf ophangen en aansluiten

Kan je energie besparen met infraroodverwarming?

Gemiddeld bespaar je met elektrische infraroodverwarming tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

De reden hiervoor? Omdat je met infrarood veel efficiënter kan verwarmen. Zoals je al eerder hebt gelezen, richt infraroodverwarming zich rechtstreeks tot objecten of personen – die op hun beurt dan weer warmte afgeven. De warmte gaat naar daar waar het nodig is. 

Convectieverwarming daarentegen, verwarmt het volledige volume aan lucht in de ruimte. De opwarmtijd duurt bijgevolg langer, waardoor je automatisch meer energie verbruikt.

Isoleren om de warmte binnen te houden

Met infraroodverwarming verwarm je dus veel efficiënter en doelgerichter. Hierbij geldt wel: mits de woning goed is geïsoleerd. Dat is een absolute voorwaarde. 

Wat zijn de nadelen van infraroodverwarming? 

Infraroodverwarming is niet overal geschikt. Het biedt uitkomst in veel gevallen, maar enkel mits de woning goed is geïsoleerd. Dat is een belangrijke voorwaarde. 

Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan gaat er veel warmte verloren en ben je dus niet meer energiezuinig aan het verwarmen. 

Belangrijk: is je woning niet goed geïsoleerd? Dan is infraroodverwarming nog wel steeds geschikt als bijverwarming in kleinere ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer. 

De regel is als volgt: wil je een volledige woning verwarmen met infrarood, dan moet je woning goed geïsoleerd zijn. Denk aan een BEN-woning, bijvoorbeeld. 

In een appartement is infraroodverwarming dan weer wél interessant, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt. 

Daarnaast is het inderdaad zo dat elektriciteit duurder is dan gas. Wie enkel prijzen vergelijkt, weet het wel: de gasprijs is zo laag dat hij iedere concurrent uit de markt prijst en dus blijven heel wat mensen fan van gas. 

Het is echter wel zo elektrische infraroodverwarming slimmer en efficiënter verwarmt, waardoor de meerkost van elektriciteit gecompenseerd kan worden.

Wat is het verschil tussen convectie- en infraroodverwarming? 

Bij een traditioneel systeem wordt warm water via een netwerk aan buizen naar de radiatoren gebracht. Bij elektrische infraroodverwarming is dit niet het geval: het werkt op basis van infraroodstralen en gebruikt elektriciteit als energiebron.

Een bijkomend groot verschil? Infraroodstralen warmen objecten en lichamen op, net zoals de zon dat doet. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt.

Besluit

Dit waren de antwoorden op onze meest gestelde vragen. Zit je toch nog steeds met een vraag omtrent infraroodverwarming of heb je graag meer info? Aarzel dan niet om ons te contacteren

Leave a Reply