Skip to main content

Ben je van plan om te gaan bouwen? Of ben je van plan om je huidige verwarmingsinstallatie te laten vervangen? Dan raden we je aan om te kiezen voor een duurzaam systeem. 

Op een energiezuinige manier je woning verwarmen, levert veel op. Zowel voor het klimaat, als voor je portemonnee. Alternatieven om energiezuinig te verwarmen zijn onder andere een warmtepomp of infraroodpanelen. 

Maar wat is nu het meest rendabel? Uit een wetenschappelijk onderzoek van het Bundesministerium für Bau und Heimat blijkt dat verwarmen met een infraroodsysteem voordeliger is voor eengezinswoningen dan een warmtepomp. 

In dit blogartikel gaan we dieper in op dit onderzoek en leggen we je uit wat de concrete verschillen zijn tussen deze twee energiezuinige verwarmingstechnieken. 

Hoe werkt infraroodverwarming? 

Bij een traditioneel systeem wordt warm water via een netwerk aan buizen naar de radiatoren gebracht. Bij elektrische infraroodverwarming is dit niet het geval: het werkt op basis van infraroodstralen en gebruikt elektriciteit als energiebron.

Bovendien warmen infraroodstralen objecten en lichamen op, net zoals de zon dat doet. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt.

infraroodverwarming

Denk hierbij onder andere aan het plafond, muren en vloer. Maar ook de meubels in je woning en je eigen lichaam worden door infraroodstralen opgewarmd. Dit is niet alleen aangenaam, maar ook efficiënt. 

De objecten die verwarmd worden, geven namelijk op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. Concreet wordt de ruimte indirect opgewarmd en stijgt de luchttemperatuur. 

Het grote voordeel van dit systeem, is dat de warmte gaat naar daar waar het nodig is. Je verliest geen tijd en energie aan het verwarmen van enorme volumes lucht. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt effectief omgezet in warmte.

Hoe werkt een warmtepomp? 

Een warmtepomp werkt in feite zoals een omgekeerde koelkast. Het is heel simpel: bij koelkasten wordt warmte onttrokken aan voedingswaren, waarna de warmte wordt vrijgegeven aan de omgeving.

Een warmtepomp daarentegen, haalt warmte naar binnen. Dit doet hij door energie te onttrekken uit natuurlijke bronnen zoals de aardbodem, de omgevingslucht of het grondwater. Daarna wordt deze energie via compressietechniek omgezet in warmte. 

warmtepomp

De warmte die via de warmtepomp vrijkomt, kan zowel gebruikt worden voor de centrale verwarming als voor de productie van warm water. 

Het grote voordeel van dit systeem: in vergelijking met een traditioneel verwarmingssysteem op gas of stookolie, verbruikt een warmtepomp tot wel 30% minder. De compressor is namelijk het enige onderdeel van de warmtepomp dat energie verbruikt. 

Daarnaast is het een erg milieuvriendelijke manier om te verwarmen, omdat het de warmte uit de natuur benut. 

De verwarming via een warmtepomp gebeurt echter wel bij lage temperatuur. Hierdoor is de opwarmingstijd in de eerste plaats langer. Bovendien is het rendement van een warmtepomp ook deels afhankelijk van de buitentemperaturen. 

Aangezien een warmtepomp zijn energie haalt uit externe bronnen zoals de lucht of de bodem, moet deze harder werken bij koude temperaturen. Dat is een natuurkundige wetmatigheid.

Tot slot moet je rekening houden met een hoge investeringskost. Wil je een warmtepomp laten installeren, dan moet je toch rekenen op een investering van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type warmtepomp. 

Infraroodverwarming versus een warmtepomp: wat is voordeliger? 

Wat is nu voordeliger: infraroodverwarming of een warmtepomp? Wetenschappers aan het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken namen de proef op de som en gingen op zoek naar antwoorden. 

Volgens de onderzoekers is een infraroodsysteem in combinatie met zonnepanelen op lange termijn (lees: vijftig jaar) goedkoper dan een warmtepomp. 

Tijdens het stookseizoen verbruikt infraroodverwarming simpelweg minder energie. Het levert buiten het stookseizoen dan ook elektriciteit op, die weer kan worden teruggeleverd aan het net.

Uit het onderzoek kwamen ook nog andere bevindingen naar voren. We gaan  er hieronder dieper op in. 

#1 Infraroodverwarming is in aanschaf goedkoper dan een warmtepomp 

De eerste conclusie die het onderzoek stelde, is dat een infrarood verwarmingssysteem goedkoper is in aanschaf dan een warmtepomp. In eerste instantie omdat het bij infraroodverwarming niet nodig is om leidingen aan te leggen. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. 

Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste panelen ook makkelijk zelf ophangen en aansluiten. Je bespaart hierdoor voor een groot stuk op werkuren door een vakman.

Bij een warmtepomp liggen de prijzen heel anders. Wil je een warmtepomp laten installeren, dan moet je toch rekenen op een investering van enkele duizenden euro’s, afhankelijk van het type warmtepomp. Prijzen lopen gemiddeld uiteen van € 4.000 tot € 25.000 en meer. 

#2 De opwarmtijd van infraroodverwarming is korter

Een warmtepomp moet zijn energie onttrekken uit externe bronnen. Hierna wordt deze energie getransporteerd naar een compressor, die het vervolgens omzet in warmte. 

De verwarming via een warmtepomp gebeurt dus op lage temperatuur, met als gevolg dat de opwarmingstijd al wat langer is. Daarbovenop verwarmt infraroodverwarming – in tegenstelling tot verwarmen met een warmtepomp – geen lucht, maar wel objecten en personen. 

warmtepomp

Als je verwarmt via een warmtepomp, moet het volledige volume aan lucht in de ruimte opwarmd worden. Dit vertraagt het opwarmproces nog eens extra. We kunnen dus concluderen dat de opwarmtijd van infraroodverwarming een stuk sneller is. 

#3 Infraroodverwarming vraagt geen onderhoud

Infraroodverwarming is een statisch systeem; wat concreet wil zeggen dat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn. 

In tegenstelling tot een warmtepompsysteem, beschikt infraroodverwarming dus niet over een motor, noch over een compressor of drukregelaar. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen.

Bij een warmtepomp wordt geadviseerd om deze toch wel elk jaar te laten inspecteren. Vooral de compressor kan je best goed onderhouden. Dit is het duurste onderdeel van de warmtepomp en kost al snel 4.000 tot 6.000 euro. 

#4 Infraroodverwarming is makkelijker te installeren dan een warmtepomp

Doorgaans is infraroodverwarming makkelijker te installeren dan een warmtepomp. 

Meestal volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond, en zijn ingrijpende bouwkundige aanpassingen dus niet aan de orde. Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact en een (draadloze) thermostaat. 

Bij een warmtepomp wordt in het beste geval de warmte overgedragen door middel van water, zoals bij een traditioneel verwarmingssysteem. Hiervoor moet je dus wel waterleidingen installeren. 

Omwille van deze reden kan je een warmtepomp ook niet zomaar zelf installeren. Hiervoor neem je best een vakman onder de arm. Bij infraroodverwarming is dat niet het geval. De panelen kan je in principe makkelijk zelf installeren.  

#5 Infraroodverwarming voelt comfortabel aan 

Uit het onderzoek komt ook voort dat de bewoners van de praktijklocatie infraroodverwarming erg comfortabel vinden aanvoelen. Niet geheel onlogisch, aangezien infraroodverwarming ook lichamen en personen opwarmt. Je krijgt hierdoor hetzelfde gevoel alsof het zonnetje op je gezicht schijnt. Dit gevoel wordt door heel veel mensen als aangenaam ervaren. 

Besluit 

Twijfel je tussen infraroodverwarming en een warmtepomp? Dan opteren wij voor infraroodverwarming. Het Duitse onderzoek beaamt deze keuze. Hoewel je keuze ook afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie. 

Belangrijk om te weten is dat beide verwarmingssystemen sowieso niet heel erg interessant zijn bij slecht geïsoleerde woningen. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op. 

Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop. Onze producten zijn doorgaans makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven.

Leave a Reply