Skip to main content

Heel wat mensen vragen zich af of infraroodverwarming wel veilig is. De reden? Omdat infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Helaas heeft stralingswarmte al gauw een negatieve bijklank. Jammer, want het is absoluut niet schadelijk. 

In tegendeel. Stralingswarmte biedt heel wat voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Daar gaan we in dit blogartikel dieper op in. Hiermee hopen we het misverstand omtrent stralingswarmte de wereld uit te helpen. 

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming is een verwarmingstechniek die werkt op basis van stralingswarmte. Vroeger werd infraroodverwarming vooral ingezet in fabrieksgebouwen, dierenverblijven of openbare ruimtes. 

Vanwege de vele voordelen ten opzichte van andere systemen, vind je dit type verwarming tegenwoordig echter steeds vaker terug in de woonomgeving. We kunnen deze mensen geen ongelijk geven, want met infraroodverwarming haal je (bijna) letterlijk de zon in huis.

Hoe werkt infraroodverwarming? 

Infraroodverwarming werkt op basis van infraroodstralen. Net zoals de zon dat doet, warmen deze infraroodstralen objecten en lichamen op. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt.

infraroodverwarming terras

Denk hierbij onder andere aan het plafond, muren en vloer. Ook de meubels in je woning en je eigen lichaam worden door infraroodstralen opgewarmd. Hierdoor ervaar je dus in feite dezelfde warmte als van de zon.

De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. Uiteindelijk wordt de ruimte indirect opgewarmd en stijgt de luchttemperatuur. 

Het grote voordeel van dit systeem, is dat de warmte gaat naar daar waar het nodig is. Je verliest geen tijd en energie aan het verwarmen van enorme volumes lucht. Verder in dit artikel gaan we hier dieper op in. 

Zijn infraroodstralen wel veilig?

Ja hoor, infraroodstralen zijn volkomen veilig. We praten dan wel meerdere keren over het in huis halen van de zon, maar gelukkig zendt infrarood geen schadelijke UV-stralen uit. 

Infraroodstraling vind je binnen het totale elektromagnetisch spectrum terug net na het zichtbaar licht. Wist je trouwens dat infrarood zijn naam te danken heeft aan het feit dat de frequentie van infraroodstraling iets lager ligt dan die van zichtbaar rood licht? 

elektromagnetisch spectrum

Je vindt het bovendien dikwijls in de natuur terug. Sterker nog, onze eigen lichamen geven zelf infraroodstraling af. Warmtebeeldcamera’s kunnen dat heel precies vastleggen. 

Daarnaast bestaan er ook heel wat dieren die over warmtegevoelige receptoren beschikken. Zij hebben geen warmtebeeldcamera nodig om infraroodstralen te kunnen zien. 

Je hebt trouwens ongetwijfeld al weleens gehoord van een infraroodsauna of infraroodcabine. In tegenstelling tot een Finse sauna – die warm wordt door middel van hete lucht – werkt een infraroodsauna op basis van stralingswarmte.

De infraroodsauna is dan ook vooral populair bij mensen die last hebben van reumatische klachten. Dit komt omdat infraroodstralen een gunstig effect hebben op spieren en gewrichten. 

De infraroodpanelen die je huis verwarmen, zenden dus geheel onschadelijke straling uit. Sterker nog: zoals je tussendoor misschien al hebt gelezen, biedt stralingswarmte een heleboel voordelen. 

De voordelen van stralingswarmte 

Aan de hand van onderstaande voordelen, hopen we definitief het misverstand omtrent stralingswarmte te ontkrachten. 

Stralingswarmte is energiezuinig

Doordat infraroodstralen zich rechtsreeks richten tot objecten of personen – die op hun beurt dan weer warmte afgeven – gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. 

Concreet wordt ongeveer 95 tot 100 procent van de gebruikte energie effectief omgezet in warmte. Bij traditionele verwarmingssystemen ligt dit percentage heel wat lager. 

infraroodverwarming

Bovendien duurt de opwarmtijd van infraroodverwarming veel korter. Dit maakt van infraroodverwarming een energiezuinig alternatief, daar je minder lang én efficiënter kan verwarmen. 

Gemiddeld bespaar je met infraroodverwarming tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning. Zeker de moeite als je weet dat onze energiefactuur er met de jaren niet goedkoper op wordt. 

Stralingswarmte is milieuvriendelijk

Stralingswarmte stoot geen CO2 uit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Als de elektriciteit bovendien kan opgewekt worden door zonne- of windenergie, dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. 

Wist je trouwens dat fossiele brandstoffen stilaan op geraken? Hierdoor zullen brandstofprijzen in de toekomst alleen maar stijgen. Door te kiezen voor infraroodverwarming hou je dus niet alleen rekening met het milieu, maar ben je ook verzekerd van een toekomstgerichte investering.

Stralingswarmte voorkomt schimmelvorming

Doordat infraroodstralen objecten opwarmen – waaronder muren en plafonds – voorkomen ze schimmels. Eventueel vochtige muren worden namelijk meteen opgewarmd en drogen op. Hierdoor krijgt schimmelvorming geen kans.

Stralingswarmte droogt de lucht niet uit

Zoals je hierboven wellicht reeds hebt gelezen, wordt bij infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de massa verwarmd. De infraroodstralen verwarmen objecten en personen, die op hun beurt indirect de lucht opwarmen. Hierdoor blijft het vocht in de lucht behouden. 

Stralingswarmte verspreid minder stof 

Traditionele verwarmingssystemen verwarmen lucht en hebben hierdoor als nadeel dat ze lucht in beweging brengen. Stralingswarmte heeft dit nadeel niet, aangezien het geen lucht maar voorwerpen verwarmt.  

infraroodstralen

Dit resulteert in minder ronddwarrelend stof, en daardoor ook minder irritaties. Dit is niet alleen gezonder en aangenamer voor mensen met allergieën, het zorgt er ook voor dat je minder snel zal moeten afstoffen.

Stralingswarmte is veilig 

Nogmaals, infraroodstralen zijn volkomen onschadelijk. Sterker nog, verwarmen met infrarood is een veilig alternatief voor verwarmen op gas of stookolie. Dit komt omdat infraroodverwarming niet op verbranding werkt. 

Hierdoor loop je dus ook geen risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging, die plaatsvindt door een onjuiste verbranding van gassen of andere brandstoffen.

Jaarlijks vallen er helaas vele doden door koolstofmonoxidevergiftiging. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal. Met infraroodverwarming moet je hier niet van wakker liggen. 

Besluit 

Bij deze hopen we dat we meer duidelijkheid hebben kunnen scheppen over de werking van stralingswarmte. Straling heeft al gauw een negatieve bijklank, maar dat is in het geval van infrarood volledig onterecht. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over stralingswarmte? Dan mag je ons gerust contacteren. Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop. Onze producten zijn doorgaans makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven.

Leave a Reply