Skip to main content

Infraroodverwarming wint de laatste jaren fel aan populariteit: het is een nieuwe, innovatieve manier om te verwarmen die veel voordelen biedt. Bij IRheating zijn we echter graag transparant. 

Het heeft geen zin om infraroodverwarming de hemel in te prijzen, dus doen we er ook niet flauw over: want ja – net zoals bij elk verwarmingssysteem het geval is – heeft ook infraroodverwarming een aantal nadelen. 

Wat nu juist de voor- en nadelen zijn van verwarmen met infrarood, vind je in dit blogartikel terug. 

De voordelen van infraroodverwarming 

#1 Infraroodverwarming is energiezuinig

Net zoals de zon dat doet, warmen infraroodstralen objecten en lichamen op. Niet de lucht, maar wel de massa wordt dus verwarmd. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. 

Hierdoor gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt effectief omgezet in warmte. Dat is bij conventionele verwarming wel anders.

co2

Daarnaast ervaar je sneller een aangenaam gevoel bij een lagere temperatuur, doordat de warmte zich rechtstreeks richt tot jou. Je kan je thermostaat dus gerust een paar graden lager zetten en aldus besparen op je energieverbruik. 

Gemiddeld bespaar je met elektrische infraroodverwarming tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

#2 Infraroodverwarming vraagt geen onderhoud

Infraroodverwarming is een statisch systeem, wat concreet wil zeggen dat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn. In tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, beschikt infraroodverwarming dus niet over een motor, noch over een luchtfilter of bevochtiger. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen.

#3 Infraroodverwarming voorkomt schimmelvorming

Eén van de oorzaken van schimmelvorming is een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het vocht hecht zich aan diverse, koude oppervlakken zoals muren. Dit wordt ook wel condensatie genoemd.

Een te hoge luchtvochtigheid komt vaker voor dan je denkt. In badkamers en keukens zie je dit bijvoorbeeld vaak terugkomen. De stoom tijdens het douchen of koken condenseert en nestelt zich vervolgens als condenswater op de muren. 

schimmel infrarood

Infraroodverwarming verhelpt dit probleem, doordat het objecten opwarmt – waaronder muren. Eventueel vochtige muren worden meteen opgewarmd en drogen op. Hierdoor krijgt schimmelvorming geen kans.

#4 Infraroodverwarming is makkelijk te installeren

Bij een traditioneel verwarmingssysteem wordt water opgewarmd tot een bepaalde temperatuur. Het verwarmde water wordt vervolgens via een netwerk aan buizen naar de radiatoren getransporteerd.

Bij elektrische infraroodverwarming is dit niet het geval. Infraroodpanelen werken op basis van infraroodstralen en gebruiken elektriciteit als energiebron. Hierdoor is het niet nodig om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoerleiding aan te leggen.

Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. Bovendien zijn infraroodpanelen erg eenvoudig te monteren. Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond. Ingrijpende bouwkundige aanpassingen zijn dus niet aan de orde.

#5 Infraroodverwarming bevordert een gezonde luchtkwaliteit

In de eerste plaats zorgt infraroodverwarming voor een goed binnenhuisklimaat met de juiste luchtvochtigheid. Dit voorkomt niet alleen schimmelvorming, maar heeft ook een positief effect op de gezondheid.

Daarnaast kan vocht een allergische reactie oproepen bij iemand die gevoelig is voor sporen van schimmels. Met infraroodverwarming blijf je van dergelijke gezondheidsklachten dus gevrijwaard. 

Maar dat is nog niet alles: infraroodverwarming zorgt niet alleen voor een goed binnenhuisklimaat, het bevordert ook de luchtkwaliteit. Dit komt omdat infraroodverwarming – in tegenstelling tot conventionele verwarming – geen lucht verplaatst of in beweging brengt.

Dit resulteert in minder ronddwarrelend stof. In eerste instantie is dit fijn omdat je minder snel moet afstoffen. Daarnaast is het aangenamer voor mensen met allergieën.

De nadelen van infraroodverwarming 

#1 Infraroodverwarming is minder interessant in slecht geïsoleerde woningen 

Infraroodverwarming is uiterst geschikt als hoofdverwarming, op voorwaarde dat de woning goed is geïsoleerd. De regel is als volgt: wil je een volledige woning verwarmen met infrarood? Dan moet je woning goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan een BEN-woning, bijvoorbeeld.

infrarood isolatie

Uitzondering: appartementen. In een appartement (al dan niet geïsoleerd) is infraroodverwarming wél interessant als hoofdverwarming, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt.

Bij minder goed geïsoleerde woningen is infraroodverwarming meestal niet geschikt als hoofdverwarming, maar eventueel wel als bijverwarming om lokaal te gaan verwarmen in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld de bureaukamer of de badkamer. 

#2 De juiste dimensionering en positionering is belangrijk

Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, is het erg belangrijk dat de panelen goed gedimensioneerd en gepositioneerd worden. Je wil immers dat een ruimte zo homogeen mogelijk wordt verwarmd zonder dat er koude zones gaan ontstaan. 

Indien je slechts één paneel in het midden van de ruimte plaatsen, zou je een onbalans aan warmte creëren. We raden dus aan om, in grotere ruimtes, meerdere panelen te voorzien, opdat de spreiding van de warmte beter wordt verdeeld. 

Bij conventionele verwarming heb je dit probleem niet. Dan volstaat dikwijls één radiator, afhankelijk van hoe groot de ruimte is natuurlijk. Je hoeft dus niet te piekeren over dimensionering en positionering.

#3 Je moet wat meer moeite doen om de kabels weg te werken

Infraroodverwarming werkt op basis van elektriciteit. En dat betekent dat de elektriciteitssnoer weggewerkt moet worden met een kabelgoot. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, maar kan in sommige gevallen wel lastig zijn. Bij montage aan de muur bijvoorbeeld moet je wat meer moeite doen. 

infraroodverwarming

Een handige harry weet hier echter wel raad mee. In vergelijking met een waterleiding of gasketel, is dat een minimale ingreep. Het hoeft dus geen groot struikelblok te zijn, maar het is wel een aspect waar je best rekening mee houdt. 

Besluit 

Ziezo, dit waren de voor- en nadelen van infraroodverwarming. Of de voordelen opwegen tegen de nadelen, dat is een persoonlijke afweging die je moet maken. Of infraroodverwarming al dan niet de moeite is, hangt bovendien ook af van persoon tot persoon. 

Bouw je binnenkort aan je eigen droomhuis? Dan kan het lonen om infraroodverwarming te overwegen. Heb je een oud, niet-geïsoleerd huis waar alreeds een gasleiding of watertoevoerleiding werd aangelegd? Dan begrijpen we dat de overstap naar infraroodverwarming misschien niet de moeite is. 

Benieuwd of het interessant is om je huidig verwarmingssysteem te vervangen door infraroodverwarming? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. 

Deze kan je adviseren over welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Bij IRheating ben je hiervoor aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op! 

Leave a Reply