Skip to main content

Het is algemeen geweten; onze energiefactuur wordt er met de jaren niet goedkoper op. Integendeel. De energiekosten voor aardgas zijn het afgelopen jaar maar liefst met zo’n 20% gestegen.

Sinds de coronacrisis zitten werknemers overwegend ook meer thuis, dus wordt er meer verstookt. Voor veel huishoudens kan een hoge energierekening een aanslag op de portemonnee zijn.

Bovendien worden de klimaatdoelstellingen alsmaar strenger, en streeft de overheid steeds meer naar duurzame energiebronnen. Het aanbod wordt schaarser, de prijzen worden duurder. Exit: fossiele brandstoffen. 

Het alternatief? Verwarmen met elektrische infraroodverwarming. Infraroodpanelen zijn in de eerste plaats energiezuinig, en ze zijn breed inzetbaar. 

Afhankelijk van de gewenste toepassing kan je ze integreren in de vloer, op de muur of op het plafond. Lijkt dit je interessant? Dat treft. In dit blogartikel gaan we dieper in op de werking, mogelijkheden en voordelen van infraroodverwarming. 

Wat is infraroodverwarming?

Met infraroodverwarming haal je (bijna) letterlijk de zon in huis. Net zoals de zon dat doet, warmen infraroodstralen namelijk objecten en lichamen op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plafond, muren en vloer. 

infraroodverwarming undraw

Ook de meubels in je woning en je eigen lichaam worden door infraroodstralen opgewarmd. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt. 

Dit is dan ook het meteen het grootste verschil tussen de twee: bij infraroodverwarming wordt dus niet de lucht, maar wel de voorwerpen en lichamen in de kamer opgewarmd.

Hoe werkt infraroodverwarming? 

Zoals je hierboven wellicht reeds hebt gelezen, wordt bij infraroodverwarming niet de lucht, maar wel de massa verwarmd. Dit gebeurt door middel van stralingswarmte die geproduceerd wordt door stralingspanelen.

De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat. Hierdoor gaat er een minimum aan straling verloren, en wordt zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie effectief omgezet in warmte. 

Wat zijn de voordelen van infraroodverwarming? 

#1 Infraroodverwarming is energiezuinig

Doordat infraroodstralen zich rechtsreeks richten tot objecten of personen – die op hun beurt dan weer warmte afgeven – gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. 

De warmte gaat naar daar waar het nodig is. Hierdoor krijg je in vergelijking met een klassiek verwarmingssysteem al snel een warm en comfortabel gevoel. 

Logisch, aangezien een convectieverwarming het volledige volume aan lucht in de ruimte moet opwarmen. De opwarmtijd hiervan duurt bijgevolg ook langer. 

infraroodverwarming

Dergelijke eigenschappen maken van infraroodverwarming een energiezuinig alternatief, daar je minder lang en efficiënter kan verwarmen. Gemiddeld bespaar je tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

#2 Infraroodverwarming vraagt geen onderhoud

In tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, beschikt infraroodverwarming niet over een motor, noch over een luchtfilter of bevochtiger. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen. 

#3 Infraroodverwarming is milieuvriendelijk

Infraroodpanelen stoten geen CO2 uit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, en als de elektriciteit wordt opgewekt door zonne- of windenergie, dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. 

Dit maakt infraroodverwarming zeer interessant voor energiezuinige woningen of BEN-woningen. Bovendien geraken fossiele brandstoffen stilaan op, wat maakt dat brandstofprijzen in de toekomst alleen maar zullen stijgen. 

undraw image infraroodverwarming

Door te kiezen voor infraroodverwarming hou je dus niet alleen rekening met het milieu, maar ben je dus ook verzekerd van een toekomstgerichte investering. 

#4 Infraroodverwarming voorkomt schimmelvorming

Doordat infraroodstralen objecten opwarmen, waaronder muren, voorkomen ze schimmels. Eventueel vochtige muren worden namelijk meteen opgewarmd, en drogen op. Hierdoor krijgt schimmelvorming geen kans. 

#5 Infraroodverwarming is makkelijk te installeren 

De meeste infrarood panelen zijn makkelijk te installeren, zonder al te veel breekwerk. Dit komt, omdat infrarood panelen gebruik maken van (groene) stroom, waardoor het dus niet nodig is om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoer leiding aan te leggen.

infraroodverwarming undraw

Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond, en zijn ingrijpende bouwkundige aanpassingen dus niet aan de orde. 

Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste panelen dus ook makkelijk zelf ophangen en aansluiten. Je bespaart hierdoor voor een groot stuk op werkuren door een vakman. 

#6 Infraroodverwarming is gezond

Weinig mensen zijn zich bewust van de gezondheidseffecten van traditionele verwarmingssystemen. Die hebben als nadeel namelijk dat ze lucht in beweging brengen. 

Infraroodpanelen hebben dit nadeel niet. In tegendeel, ze bevorderen een gezonde luchtkwaliteit, aangezien infraroodverwarming geen lucht maar voorwerpen verwarmt. 

Dit resulteert in minder ronddwarrelend stof, en daardoor ook minder irritaties. Dit is niet alleen gezonder en aangenamer voor mensen met allergieën, het zorgt er ook voor dat je minder snel zal moeten afstoffen. 

Bovendien is infraroodstraling bevorderlijk voor de celproductie, en zorgt het ervoor dat je spieren ontspannen. Denk maar aan de toepassing van infrarood in sauna’s. 

De verschillende soorten infrarood verwarming

De golflengtes van het infraroodgebied kunnen onderverdeeld worden in drie verschillende soorten straling. Niet onbelangrijk, want het type infraroodverwarming is afhankelijk van de golflengte die wordt geproduceerd. 

#1 Korte golf infrarood

De kortste golven van het infraroodgebied noemen we het nabije-infrarood. Deze zenden een fel oranje-rood licht uit, en produceren de meest intense warmte. Dit maakt kortgolvige infraroodstralen prima geschikt voor buiten- of industriële toepassingen. 

korte golf infrarood undraw

Het is wel belangrijk om infraroodverwarming op korte golven, zoals een terras heater, op een veilige afstand te plaatsen. Door de intensiteit van dergelijke golven bestaat de kans er namelijk in dat je bij een te lange blootstelling op korte afstand verbrandt. 

#2 Medium golf infrarood

Medium golven noemen we logischerwijs middel-infrarood. Deze kan je herkennen aan het donkerrode licht dat ze uitstralen. Mediumgolvige infraroodstralen worden voornamelijk gebruikt bij therapeutische toepassingen, zoals infraroodsauna’s. 

#3 Lange golf infrarood

De langste golven van het infraroodgebied noemen we ver-infrarood. Deze zenden lagere temperaturen uit, en stralen geen zichtbaar licht uit. Langgolvige infraroodstralen zijn dus niet met het blote oog waarneembaar. 

lange golf infrarood undraw

Dit maakt langgolvige infraroodstralen uitermate geschikt voor binnentoepassingen, en dagdagelijks gebruik. Hou er echter wel rekening mee dat de opwarmtijd van langgolvige infraroodstralen langer duurt. 

De verschillende toepassingen van infrarood verwarming 

#1 Infrarood panelen

Infrarood panelen zijn erg populair en worden dikwijls binnenshuis toegepast, aangezien ze doorgaans langgolvige infraroodstralen produceren. Ze zijn eenvoudig te plaatsen, en nemen nauwelijks ruimte in. 

Een infrarood paneel ziet eruit als een flatscreen, en je kan ervoor kiezen om ze tegen de muur of aan het plafond te monteren. Je kan de panelen plaatsen als hoofdverwarming of bijverwarming, wat jij wilt! 

infrarood panelen badkamer

Wil je infraroodverwarming in de badkamer installeren? Dan kan je kiezen voor een spiegelpaneel. Het is zowel een voordelige, als een esthetische manier om je badkamer te verwarmen. 

#2 Elektrische (infrarood) vloerverwarming

Op enkele jaren tijd is vloerverwarming een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. Het is niet alleen aangenamer, maar ook energiezuiniger. 

Er zijn verschillende toepassingen van vloerverwarming mogelijk. De meest populaire toepassing van vloerverwarming is die op basis van warm water. Elektrische (infrarood) vloerverwarming is echter de meest energetische keuze. 

elektrische infrarood vloerverwarming

Bij elektrische vloerverwarming op basis van infrarood, worden er zogenaamde infraroodmatten onder de vloer gelegd die warmte verspreiden over het oppervlak. 

Het voordeel van dergelijke matten is dat ze, door hun hoog vermogen, sneller opwarmen dan traditionele vloerverwarmingssystemen. Hierdoor kan het dus relatief snel warm worden in een kamer. Ideaal wanneer je kleine ruimtes wilt verwarmen zoals bijvoorbeeld de badkamer, slaapkamer of bureaukamer. 

#3 Infraroodstralers

Last but not least: infraroodstralers. Je hebt ze ongetwijfeld al weleens gespot op het terras van een café of restaurant. Je herkent ze doorgaans aan het oranje-rode licht dat ze uitstralen, wat bijgevolg inhoudt dat infraroodstralers meestal kortgolvige infraroodstralen produceren. 

infraroodstraler terras

Er bestaan echter ook modellen die langgolvige infraroodstralen produceren. Dergelijke infraroodstralers zijn ideaal voor binnengebruik, en worden heatstrips genoemd. 

Tot slot kan je een infraroodstraler rechtstreeks aan de muur of aan het plafond bevestigen. Sommige modellen zijn echter ook in staande vorm verkrijgbaar. Ideaal als terrasverwarmer. 

Besluit

Bij deze hopen we je alvast wat meer te hebben bijgeleerd over de wondere wereld van infraroodverwarming. Zit je nog met vragen of opmerkingen? Dan mag je ons gerust contacteren!

Voor grotere projecten komen wij bovendien graag ter plaatse om jouw specifieke situatie en wensen te bekijken, om zo een efficiënt verwarmingsplan op te stellen.

Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop. Onze producten zijn doorgaans makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven. 

Leave a Reply