Skip to main content

Wie geïnteresseerd is in verwarmen met infrarood, wilt vanzelfsprekend weten wat infraroodverwarming kost in verbruik. Is infraroodverwarming écht zo energiezuinig? Een vraag die we dikwijls krijgen van potentiële klanten en oriënterende kopers. 

Het antwoord is ja. Het verbruik van infrarood verwarming is wel degelijk laag en aldus energiezuinig. Gemiddeld bespaar je tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

Hoeveel je precies verbruikt? Dat is afhankelijk van diverse factoren. In dit blogartikel gaan we hier dieper op in. Lees gerust even mee!

Het principe van infraroodverwarming

Alvorens we dieper ingaan op de factoren die het verbruik van infraroodverwarming bepalen, is het belangrijk om te weten hoe infraroodverwarming nu precies werkt

Een veelgestelde vraag die we krijgen is: ‘infraroodverwarming werkt op basis van elektriciteit, en dat is een vrij dure energiebron. Hoe kan ik dan besparen op mijn energiefactuur?’ 

Wel, het antwoord is heel simpel: infraroodverwarming verwarmt op een heel andere (meer efficiënte) manier. 

Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar wel de massa. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat.

In de eerste plaats gaat er een minimum aan energie verloren. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt namelijk effectief omgezet in warmte. Dat is bij conventionele verwarming wel anders. 

ir verwarming

Daarnaast werkt stralingswarmte op hetzelfde principe als de zon: het richt zich tot objecten en lichamen. Dit heeft als gevolg dat je een aangenamer gevoel ervaart bij een lagere temperatuur. Je kan je thermostaat dus gerust een paar graden lager zetten. 

Factoren die het verbruik van infraroodverwarming beïnvloeden

Type infraroodverwarming en vermogen

Er zijn heel wat verschillende verwarmingsmogelijkheden met infrarood: gaande van panelen tot heaters, tot vloerverwarming. Welk type IR-verwarming je best toepast, is sterk afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen. 

Omgekeerd is je verbruik dan weer afhankelijk van het type verwarming. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: welke ruimte wil je verwarmen?

Wil je binnenshuis verwarmen of buitenshuis verwarmen? Wil je een volledige ruimte (woning) op temperatuur krijgen of wil je slechts specifieke zones verwarmen? 

infrarood paneel

In het geval dat je een volledige ruimte wilt verwarmen, zijn infraroodpanelen het meest interessant; samen met vloerverwarming. 

In het geval van panelen mag je gemiddeld rekenen op een vermogen (intensiteit) van ongeveer 100 watt per vierkante meter. Dit komt neer op een verbruik van 0,1 Kilowatt per uur.

Bij een energieprijs van €0,21 eurocent per Kilowattuur komt het verbruik van dit infraroodpaneel neer op 0,021 eurocent per uur, voor 1m² weliswaar. 

Wil je een ruimte van pakweg 20 vierkante meter verwarmen, dan heb je een vermogen nodig van om en bij de 2000 watt. Je zou dan kunnen kiezen voor 20 panelen van elks 100 watt of je zou kunnen kiezen voor één paneel van 2000 watt. Beiden zijn niet echt opportuun. 

We raden sowieso aan om meerdere panelen van een lager vermogen in één ruimte te plaatsen. 20 panelen is echter wat teveel van het goede. Kies in de plaats daarvan voor 2 panelen van elks 1000 watt, bijvoorbeeld. Grofweg mag je rekenen op een kost van 1 – 1,5 euro per dag voor verbruik, afhankelijk van hoe lang je de verwarming hebt opstaan en hoe goed je woning is geïsoleerd. 

Een belangrijke kanttekening: deze rekensom is enkel een schatting. Het is echter zo dat – wanneer de kamer op temperatuur is gekomen – je slechts sporadisch hoeft bij te verwarmen. Het voordeel is dat je bij infraroodverwarming kan profiteren van een snelle opwarmtijd, waardoor het minder tijd en verbruik kost om de kamer op temperatuur te krijgen. Het is dus moeilijk om een correcte inschatting te maken van het exacte verbruik. 

Handig om te weten: bij vloerverwarming ligt het vermogen op ongeveer 150 watt per vierkante meter. Bij industriële stralers ligt het vermogen van de meeste toestellen dan weer tussen de 1500 en 2000 watt. Des te hoger het wattage, des te sneller de opwarmtijd. 

Grootte van de te verwarmen ruimte

Des te groter de ruimte die je moet verwarmen, des te groter het vermogen, des te meer stookkosten. Dat is logisch. Zowel voor een traditioneel verwarmingssysteem als voor een infraroodverwarmingssysteem geldt dit principe. 

Je kan jezelf wel afvragen of de ruimte die je wilt verwarmen, overal evenveel warmte nodig heeft. Want dat is het grote voordeel van infrarood; de stralen richten zich rechtstreeks tot objecten of personen. 

Je kunt er dus perfect voor kiezen om enkel een specifieke zone te verwarmen, zoals de bureauruimte in een slaapkamer bijvoorbeeld. De warmte gaat naar daar waar het nodig is.

infrarood ruimte

Wil je toch een gehele ruimte verwarmen, dan komt er wat rekenwerk aan te pas. Je moet namelijk in de eerste plaats weten hoeveel vermogen je nodig hebt om een bepaalde ruimte te verwarmen.

Gemiddeld genomen heb je voor een woonkamer 75–100 watt per vierkante meter nodig. Voor een slaapkamer is dat 55-85 watt en voor een badkamer 70-150 watt.

Reken op een woonkamer van 30 vierkante meter dus op een vermogen van ongeveer 2.250 – 3.000 watt. 

Isolatiegraad van de woning en/of ruimte

Het verbruik van infraroodverwarming is sterk afhankelijk van de isolatiegraad van de woning en/of ruimte. Je kan dan wel efficiënt verwarmen, maar als de warmte snel verloren gaat, dan ben je er weinig mee.

isolatie huis

Wil je de kosten op je energiefactuur drukken? Zorg dan voor een goed geïsoleerde woning: je gaat energieverspilling tegen, waardoor je stookkosten dus worden beperkt tot een minimum. 

Wist je trouwens dat we in Europa zouden kunnen besparen op 660 miljoen ton kooldioxide per jaar, indien elk bestaand gebouw degelijk geïsoleerd zou zijn? Het belang van een goede isolatie is dus enorm.

Aanwezigheid van zonnepanelen 

Doordat je infraroodverwarming niet is aangesloten op een cv-ketel, verbrand je ook geen fossiele brandstoffen. Dit maakt van infraroodverwarming een milieuvriendelijk alternatief. 

zonnepanelen

Als je vervolgens zonnepanelen laat plaatsen voor het opwekken van de stroom (elektriciteit) die de panelen gebruiken, dan maak je een grote besparing ten opzichte van centrale verwarming. En je verwarmt bovendien CO2-vrij!

Gebruik van een (slimme) thermostaat per ruimte

Bij de meeste andere verwarmingstechnieken wordt er één thermostaat voorzien voor de gehele woning, met als gevolg dat het overal even warm is. Tenzij je per radiator de intensiteit handmatig afstelt, maar dat is niet erg praktisch + de mogelijkheden zijn beperkt.

Bij infraroodverwarming heb je de mogelijkheid om een thermostaat per ruimte aan te sluiten, waardoor je in elke ruimte de gewenste temperatuur kan regelen. 

thermostaat infrarood

Een slimme thermostaat met wifi bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de ruimte alleen verwarmd wordt wanneer men daar aanwezig is. Je kan een slimme thermostaat volledig afstemmen op het leefpatroon van de bewoners. 

Met geolocatie kan de thermostaat bijvoorbeeld het huis alvast opwarmen als je onderweg bent. Hierdoor kan je optimaal besparen op energieverbruik.

Besluit

Wil je besparen op je energiefactuur? Dan is een goede isolatie in de eerste plaats van groot belang. Een goed begin is namelijk het halve werk. Is je woning niet goed geïsoleerd, dan is infraroodverwarming niet heel erg nuttig. 

Je kan infraroodverwarming dan wel nog steeds als bijverwarming gebruiken, daar dit sowieso een besparing oplevert. 

Is je woning wél goed geïsoleerd, dan loont het om eens te kijken richting infrarood als hoofdverwarming. Het verbruik van infrarood verwarming is laag, en dat is interessant voor je energiefactuur. 

Om nog maar te zwijgen over de talloze andere voordelen van infraroodverwarming. Hierover lees je meer in dit blogartikel. 

Zit je nog met vragen of opmerkingen over dit blogartikel? Dan mag je ons gerust een seintje geven. Wij staan je met plezier te woord!

Leave a Reply