Skip to main content

Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Steeds meer mensen zoeken dan ook naar mogelijkheden om te besparen op hun verwarming. Enter: vloerverwarming. Het is op enkele jaren tijd een volwaardig alternatief geworden voor verwarming met radiatoren. 

Vloerverwarming is niet alleen energiezuinig, maar ook aangenaam én ruimtebesparend. Er zijn echter verschillende soorten vloerverwarming op de markt. Gaande van elektrische (infrarood) vloerverwarming tot vloerverwarming op warm water. 

De keuze die je maakt, is afhankelijk van verschillende factoren: wil je de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming laten aanleggen? Wat is je budget? Hoe goed is je woning geïsoleerd? 

Elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld, is ideaal geschikt voor renovatieprojecten en goed geïsoleerde woningen. Ook wanneer je specifieke ruimtes wilt verwarmen (badkamer, slaapkamer) is elektrische vloerverwarming een goed idee. 

Maar welke mogelijkheden heb je bij elektrische vloerverwarming? Hoeveel kost elektrische vloerverwarming? En wat zijn de voordelen? Dat lees je in dit blogartikel!

Hoe werkt elektrische (infrarood) vloerverwarming? 

Een traditioneel systeem verwarmt de vloer met warm water dat door leidingen in de vloer loopt. Elektrische (infrarood) vloerverwarming daarentegen, gebruikt elektriciteit als energiebron. Je verwarmt dus niet met water. 

In de plaats van een buizennet, wordt er gebruik gemaakt van verwarmingsmatten, kabels of folies. Die kunnen rechtstreeks onder de vloer gelegd worden. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan de bovenliggende vloer, die op zijn beurt de ruimte zelf verwarmd. 

De verschillende soorten elektrische vloerverwarming 

Zoals hierboven vermeld, wordt de benodigde energie om op te warmen geleverd door stroom. De warmte wordt vervolgens verdeeld door verwarmingsmatten, kabels of folies. Je keuze is vooral afhankelijk van het type vloer dat verwarmd moet worden. 

#1 Elektrische vloerverwarming met kabels

Hierbij worden elektrische kabels in een bepaald lussenpatroon op de chape gelegd of op de isolatieplaat. Verwarmen met elektrische kabels is vooral aangewezen bij tegelvloeren of vinylvloeren. 

Elektrische vloerverwarming met kabels

De elektrische kabels kan je los plaatsen of in een systeem met ontkoppelingsmat. Die mat heeft sleuven waar de kabels in geplaatst worden. Door te kiezen voor dit systeem verklein je de kans op scheuren. Het is bovendien makkelijker om te plaatsen. 

Zijn je elektrische kabels gelegd, dan heb je twee opties: ofwel kan je hierop rechtstreeks tegels verlijmen, ofwel kan je het oppervlak egaliseren om daarna te beginnen tegelen. 

#2 Elektrische vloerverwarming met matten

Een tweede optie is verwarmen op basis van matten. Dit systeem wordt het meest toegepast omdat het eenvoudig is te installeren. In principe kan je dit systeem vergelijken met bovenstaande methode. 

Het grote verschil is hier dat de verwarmingskabel al zig-zaggend op het nylon gaas is gekleefd. Er zijn dus geen sleuven waarin je de kabels moet bevestigen. Het enige wat je moet doen, is de mat in de lengte uitrollen. 

Elektrische vloerverwarming met matten

De verdere verwerking gebeurt dan op dezelfde manier: ofwel kan je op de matten rechtstreeks tegels verlijmen, ofwel egaliseer je eerst het oppervlak om daarna tegels te leggen. 

Tot slot zijn verwarmingsmatten ook vooral geschikt voor tegelvloeren en vinylvloeren. Het enige verschil tussen de twee zit ‘m in de manier van plaatsen. 

#3 Elektrische vloerverwarming met foliesystemen

Tot slot kan je elektrisch verwarmen op basis van foliesystemen. Dit zijn dunne, gelamineerde folies waarin twee koperen linten parallel verwerkt zijn met daartussen koolstof stroken. De koperen linten geleiden de stroom. De koolstof die er tussen zit is niet geleidend en gaat dus opwarmen. Deze elektrische folie zelf is erg dun, slechts 0.3 mm. 

Elektrische vloerverwarming met foliesystemen

Een verwarmingsfolie wordt daarom dikwijls gebruikt bij zwevende vloeren, zoals een parketvloer of een laminaat. De folie zelf wordt op dunne isolatieplaten geplaatst. Dit om warmteverliezen aan de onderzijde te voorkomen

De voordelen van elektrische vloerverwarming 

Tegenover traditionele vloerverwarming op warm water, biedt elektrische vloerverwarming heel wat voordelen. We sommen de belangrijkste even op. 

#1 Elektrische vloerverwarming is makkelijk en goedkoop te installeren

Een traditioneel vloerverwarmingssysteem werkt op basis van een cv-ketel, die water opwarmt en via een pomp door het buizencircuit pompt. Bij elektrische vloerverwarming heb je geen cv-installatie nodig. 

Het is dus niet nodig om een gasleiding of watertoevoer leiding aan te leggen. Een elektriciteitsaansluiting volstaat. Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste systemen ook makkelijk zelf plaatsen. Je bespaart hierdoor voor een groot stuk op werkuren door een vakman.

#2 Elektrische vloerverwarming is milieuvriendelijk en energiezuinig

Doordat je vloerverwarming niet is aangesloten op een cv-ketel, verbrand je ook geen fossiele brandstoffen. Dit maakt van elektrische infrarood vloerverwarming een energiezuinig alternatief. 

Als de elektriciteit bovendien kan opgewekt worden door zonne- of windenergie, dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. Wist je trouwens dat fossiele brandstoffen stilaan op geraken? 

Hierdoor zullen brandstofprijzen in de toekomst alleen maar stijgen. Door te kiezen voor elektrische vloerverwarming hou je dus niet alleen rekening met het milieu, maar ben je ook verzekerd van een toekomstgerichte investering.

Disclaimer: een voorwaarde is wel dat je woning goed geïsoleerd moet zijn, anders gaat er veel warmte verloren en ben je dus niet meer energiezuinig aan het verwarmen. 

#3 Je vloer is sneller opgewarmd met elektrische vloerverwarming

Doordat elektrische (infrarood) vloerverwarming direct onder het vloeroppervlak zit, warmt deze de vloer een stuk sneller op in verhouding met een traditioneel vloerverwarmingssysteem die onder de chape zit. 

Hierdoor kan het dus relatief snel warm worden in een kamer. Ideaal wanneer je kleinere ruimtes wilt verwarmen zoals bijvoorbeeld de slaapkamer of bureaukamer.

De prijs van elektrische vloerverwarming

De kostprijs van elektrische (infrarood) vloerverwarming is in de eerste plaats afhankelijk van het type systeem. Verwarm je op basis van verwarmingskabels (met of zonder mat) dan komt de prijs neer op gemiddeld 40 euro per vierkante meter. 

Kies je voor een vloerverwarmingsfolie, dan betaal je iets minder: gemiddeld 37,5 euro per vierkante meter. De kost die je betaalt, hangt dan uiteraard af van de totale oppervlakte die je wenst te verwarmen. 

Beide oplossingen zijn wel exclusief de kostprijs van een programmeerbare thermostaat. Reken hiervoor nog eens een eenmalige kostprijs van 100 euro uit, ongeacht de soort vloerverwarming.

Besluit

Heb je interesse in elektrische vloerverwarming, maar weet je niet welk type (matten, folies of kabels) het beste bij jouw behoefte past? Dan mag je ons altijd contacteren. Ook voor de berekening van het totale benodigde vermogen mag je onze hulp inroepen. Wij staan je graag met raad en daad bij. 

Weet je al perfect welk type vloerverwarming je nodig hebt? Neem dan zeker eens een kijkje in onze webshop. Je vindt er een uitgebreid aanbod van matten, folies en kabels. Zoals eerder gezegd, zijn dergelijke systemen makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven!

Leave a Reply