Skip to main content

Het is een feit dat energie steeds duurder wordt. Vooral de gasprijzen gaan fors de hoogte in. Een doorsnee gezin dat op gas verwarmt en een nieuw contract afsluit met vast tarief, betaalt gemiddeld 215 euro meer dan vorig jaar. 

Bovendien is verwarmen op gas niet alleen duur, maar ook erg vervuilend. Daar zijn ook onze noorderburen zich van bewust. Een van de grootste doelstellingen uit het Nederlandse klimaatakkoord is namelijk dat alle huizen in 2050 niet meer verwarmd worden met aardgas.

De energietransitie voelen we op dit moment sterk: de overgang van fossiele brandstoffen naar decentrale opwekking van hernieuwbare energie. Sta je anno 2022 voor de keuze van een nieuw verwarmingssysteem? Dan denk je maar beter vooruit in de toekomst. 

Nog niet helemaal overtuigd? In dit blogartikel vergelijken we de voor- en nadelen van elektrische verwarming versus verwarming op gas. Je zal merken dat verwarmen op gas minder interessant blijkt te zijn, dan je had gedacht. 

Hoe werkt elektrische infrarood verwarming? 

Bij een traditioneel systeem wordt warm water via een netwerk aan buizen naar de radiatoren gebracht. Bij elektrische infraroodverwarming is dit niet het geval: het werkt op basis van infraroodstralen en gebruikt elektriciteit als energiebron.

Een bijkomend groot verschil? Infraroodstralen warmen objecten en lichamen op, net zoals de zon dat doet. Dit in tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, dat louter ruimtes en lucht opwarmt.

Denk hierbij onder andere aan het plafond, muren en vloer. Ook de meubels in je woning en je eigen lichaam worden door infraroodstralen opgewarmd. Hierdoor ervaar je dus in feite dezelfde warmte als van de zon.

Dit is niet alleen aangenaam, maar ook efficiënt. Want de objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte opnieuw af, waardoor er een cyclus ontstaat. 

Concreet wordt de ruimte indirect opgewarmd en stijgt de luchttemperatuur. Het grote voordeel van dit systeem, is dat de warmte gaat naar daar waar het nodig is. Je verliest geen tijd en energie aan het verwarmen van enorme volumes lucht. Verder in dit artikel gaan we hier dieper op in.

Hoe werkt verwarming op gas? 

Bij verwarmen op gas wordt water opgewarmd tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag. Dit gebeurt door het verbranden van gas. 

gas verwarming

Een les chemie leert ons echter dat er bij de verbranding van gas CO2 vrijkomt: een goedje dat een belangrijk aandeel heeft bij de opwarming van de aarde

Los daarvan, wordt het verwarmde water via leidingen getransporteerd naar de radiatoren. Van zodra het warme water door de radiator stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. 

Elektrische infrarood verwarming

Voordelen 

Elektrische infrarood verwarming biedt heel wat voordelen ten opzichte van verwarming op gas. Je leest ze hier:

Elektrische infrarood verwarming is makkelijk en goedkoop te installeren

Zoals je al eerder las, wordt bij een traditioneel systeem water opgewarmd tot een bepaalde temperatuur. Het verwarmde water wordt vervolgens via een netwerk aan buizen naar de radiatoren getransporteerd. 

Bij elektrische infraroodverwarming is dit niet het geval. Infraroodpanelen werken op basis van infraroodstralen en gebruiken elektriciteit als energiebron. Hierdoor is het niet nodig om bijvoorbeeld een gasleiding of watertoevoerleiding aan te leggen.

Het enige wat je nodig hebt, is een stopcontact. Bovendien zijn infraroodpanelen erg eenvoudig te monteren. Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond. Ingrijpende bouwkundige aanpassingen zijn dus niet aan de orde.

Met elektrische infrarood bespaar je op je energiefactuur  

Doordat infraroodstralen zich rechtstreeks richten tot objecten of personen – die op hun beurt dan weer warmte afgeven – gaat er een minimum aan energie en warmte verloren. De warmte gaat naar daar waar het nodig is. In vergelijking met verwarming op gas, verwarm je dus veel efficiënter en doelgerichter

Bovendien moet convectieverwarming het volledige volume aan lucht in de ruimte opwarmen. De opwarmtijd duurt bijgevolg langer, waardoor je automatisch meer energie verbruikt. 

radiator

Door slim te verwarmen met infraroodpanelen, bespaar je dus flink wat op je energiefactuur. Gemiddeld bespaar je met elektrische infraroodverwarming tot 25% op je energiefactuur. Dit komt neer op enkele honderden euro’s per jaar voor een gemiddelde woning.

Elektrische infrarood verwarming is milieuvriendelijk (duurzaam)

Doordat je verwarming niet is aangesloten op een cv-ketel, verbrand je ook geen fossiele brandstoffen. Dit maakt van elektrische infraroodverwarming een energiezuinig alternatief

Word je elektriciteit opgewekt door zonne- of windenergie? Dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. Dit maakt infraroodverwarming zeer interessant voor energiezuinige woningen of BEN-woningen.

Elektrische infrarood verwarming is compleet veilig 

Infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Helaas heeft stralingswarmte bij velen een negatieve bijklank. Jammer, want het is absoluut niet schadelijk

Je vindt infraroodstralen bijvoorbeeld dikwijls in de natuur terug. Sterker nog, onze eigen lichamen geven zelf infraroodstraling af. Warmtebeeldcamera’s kunnen dat heel precies vastleggen.

Daarnaast bestaan er ook heel wat dieren die over warmtegevoelige receptoren beschikken. Zij hebben geen warmtebeeldcamera nodig om infraroodstralen te kunnen zien.

infraroodverwarming

De infraroodpanelen die je huis verwarmen, zenden dus geheel onschadelijke straling uit. Sterker nog, verwarmen met infrarood is een veilig alternatief voor verwarmen op gas of stookolie. 

Dit komt omdat infraroodverwarming niet op verbranding werkt. Hierdoor loop je dus ook geen risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging, die plaatsvindt door een onjuiste verbranding van gassen of andere brandstoffen.

Elektrische infrarood verwarming is onderhoudsvrij

In tegenstelling tot een klassiek verwarmingssysteem, beschikt infraroodverwarming niet over een motor, noch over een luchtfilter of bevochtiger. 

Er hoeft dus niets gesmeerd of vervangen te worden. Het enige wat je hoeft te doen, is ervoor zorgen dat de behuizing van het paneel schoon blijft. Van onderhoudskosten moet je dus niet wakker liggen.

Elektrische infrarood verwarming is gezond

Je hebt ongetwijfeld al wel eens gehoord van een infraroodsauna of infraroodcabine. In tegenstelling tot een Finse sauna – die warm wordt door middel van hete lucht – werkt een infraroodsauna op basis van stralingswarmte.

De infraroodsauna is dan ook vooral populair bij mensen die last hebben van reumatische klachten. Dit komt omdat infraroodstralen een gunstig effect hebben op spieren en gewrichten.

Daarnaast resulteert verwarmen met infrarood in minder ronddwarrelend stof, en daardoor ook minder irritaties. Dit komt omdat infraroodverwarming geen lucht maar voorwerpen verwarmt. In tegenstelling tot verwarming op gas, brengt het dus geen lucht in beweging. 

Dit is niet alleen gezonder en aangenamer voor mensen met allergieën, het zorgt er ook voor dat je minder snel zal moeten afstoffen.

Nadelen 

Aan infraroodverwarming zijn in principe alleen maar voordelen verbonden, met uitzondering van één minpunt: 

Elektrische infrarood verwarming is niet overal geschikt 

Elektrische infraroodpanelen bieden uitkomst in veel gevallen, mits de woning goed is geïsoleerd. Dat is echter een absolute voorwaarde. Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan gaat er veel warmte verloren en ben je dus niet meer energiezuinig aan het verwarmen. 

De regel is als volgt: wil je een volledige woning verwarmen met infrarood, dan moet je woning goed geïsoleerd zijn. Denk aan een BEN-woning, bijvoorbeeld. 

In een appartement is infraroodverwarming dan weer wél interessant, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt. 

Tot slot is elektrische infraroodverwarming ook prima geschikt als bijverwarming in kleinere ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer

Verwarming op gas 

Voordelen 

Gasketels zijn in aankoop relatief goedkoop

Verwarm je op gas, dan heb je een gasketel nodig om te verbranden. In aanschaf is de gasketel kostprijs relatief goedkoop ten opzichte van bijvoorbeeld een warmtepomp. 

Gas is goedkoper dan elektriciteit 

Elektrische infraroodverwarming werkt op elektriciteit. Toegegeven: elektriciteit is momenteel duurder dan gas. Wie enkel prijzen vergelijkt, weet het wel: de gasprijs is zo laag dat hij iedere concurrent uit de markt prijst en dus blijven heel wat mensen fan van gas. 

Het is echter wel zo elektrische infraroodverwarming slimmer en efficiënter verwarmt, waardoor de meerkost van elektriciteit gecompenseerd kan worden. 

Nadelen 

Aan verwarmen op gas zijn helaas heel wat nadelen verbonden. Infraroodverwarming biedt echter uitkomst op alle onderstaande nadelen: 

Verwarmen op aardgas is onveiliger dan verwarmen met elektriciteit 

We zeiden het eerder al: verwarmen op aardgas is niet zonder risico. Doordat je gassen verbrandt, loop je namelijk risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging

Jaarlijks vallen er helaas vele doden door koolstofmonoxidevergiftiging. Vaak is de oorzaak een verstopt ventilatiekanaal. Met infraroodverwarming moet je hier niet van wakker liggen.

Een verwarming op gas produceert broeikasgassen

Het is geen geheim: bij de verbranding van aardgas komen meerdere broeikasgassen vrij, waaronder koolstofdioxide (CO2) en methaan. De laatste 250 jaar zijn er veel meer broeikasgassen in de atmosfeer gekomen. Die houden extra warmte vast, waardoor sinds 140 jaar de temperatuur stijgt. 

gas verwarmen

Wetenschappers noemen dit het versterkte broeikaseffect. Dat heeft allerlei gevolgen: planten- en diersoorten sterven uit, de zeespiegel stijgt en het weer wordt extremer. Als we op de huidige weg doorgaan met de uitstoot van broeikasgassen, is de schade onomkeerbaar

Een gasketel vergt veel onderhoud

Ben je in het bezit van een gasketel en gebruik je deze als centrale verwarming? Dan ben je wettelijk verplicht een tweejaarlijks onderhoud te laten doen. Doorgaans kost dit je tussen de 100 en 200 euro, incl. btw. 

Bovendien bevat een gasketel ook heel wat bewegende onderdelen, wat op termijn voor slijtage kan zorgen met de nodige herstelkosten tot gevolg. 

Besluit 

Aardgas is nog steeds één van de meest gebruikte verwarmingstechnieken, maar anno 2022 loont het om uit te kijken naar een energiezuiniger alternatief. Elektrische infraroodverwarming is dan een prima kandidaat. 

Benieuwd of het interessant is om je huidige gasketel te vervangen? Dan laat je je best adviseren door een erkend verwarmingsexpert. Deze kan je adviseren over welke verwarmingsmethode het meest geschikt is voor jouw wensen en noden. Bij IRheating ben je hiervoor aan het juiste adres. 

Leave a Reply