Skip to main content

Over infraroodverwarming doen heel wat wilde verhalen de ronde. Dit houdt mogelijks heel wat mensen tegen om over te schakelen op infraroodverwarming. En dat is jammer, want er zijn nochtans veel voordelen aan verbonden. 

In dit blogartikel scheiden we het kaf van het koren; de feiten van fabels. Zijn infraroodstralen écht schadelijk voor het lichaam? Is infraroodverwarming een geschikte oplossing voor iedereen? Daar geven we in dit artikel een antwoord op. 

Lees gerust mee!

De fabels van infrarood 

Fabel: infraroodstralen zijn schadelijk voor het lichaam 

Dit is een groot misverstand. Infraroodstralen zijn absoluut niet schadelijk voor het lichaam. Vanwaar dat misverstand komt? Goede vraag. Het woord ‘straling’ heeft voor veel mensen in de eerste plaats een negatieve bijklank.

Straling is voor de meeste mensen een redelijk ongrijpbaar fenomeen. Je ziet het niet, je hoort het niet. 

Daarom wordt straling al snel als potentieel gevaarlijk ervaren: het wordt snel geassocieerd met nucleaire straling en de ramp in Tsjernobyl. We moeten je niet vertellen dat infraroodstralen hier volledig los van staan. 

Daarnaast wordt weleens gezegd dat je met infraroodverwarming de zon in huis haalt, omdat infrarood – net zoals de zon – objecten en lichamen opwarmt. Echter, infrarood zendt – in tegenstelling tot de zon – geen schadelijke UV-stralen uit.

Infraroodstraling vind je binnen het totale elektromagnetisch spectrum terug net na het zichtbaar licht. Je vindt het bovendien dikwijls in de natuur terug. Sterker nog, onze eigen lichamen geven zelf infraroodstraling af. Warmtebeeldcamera’s kunnen dat heel precies vastleggen.

De infraroodpanelen die je huis verwarmen, zenden dus geheel onschadelijke straling uit. Sterker nog: stralingswarmte biedt een heleboel voordelen. Daar gaan we verder in het artikel dieper op in.

Fabel: infraroodverwarming is duur in verhouding met convectieverwarming

convectieverwarming buizen

Er wordt dikwijls beweerd dat infraroodverwarming duur is in verhouding met convectieverwarming, maar niets is minder waar. Infraroodverwarming is in de eerste plaats vrij goedkoop in aanschaf. Je hoeft geen gas- of waterleidingen aan te leggen zoals bij conventionele verwarming en dit scheelt aanzienlijk in de kosten

Doorgaans volstaan enkele bevestigingspunten in de muur of aan het plafond, en zijn ingrijpende bouwkundige aanpassingen dus niet aan de orde. Ben je een beetje een handige harry, dan kan je de meeste panelen dus ook makkelijk zelf ophangen en aansluiten. Het enige wat je nog moet doen, is de stekker in het stopcontact steken. 

Tip: we raden je wel aan om een thermostaat aan te kopen. Hiermee kan je efficiënter verwarmen. Al is dat niet verplicht. Je kan elk paneel ook manueel aan en uitzetten. 

Wat betreft verbruikskosten is infrarood idem dito de betere optie. Een veelgestelde vraag die we krijgen is: 

‘Infraroodverwarming werkt op basis van elektriciteit, en dat is een vrij dure energiebron. Hoe kan ik dan besparen op mijn energiefactuur?’

Wel, het antwoord is heel simpel: infraroodverwarming verwarmt op een heel andere (meer efficiënte) manier

Infraroodverwarming verwarmt niet de lucht in een ruimte, maar wel de massa. De objecten die verwarmd worden, geven op hun beurt de opgenomen warmte ook weer af, waardoor er een cyclus ontstaat.

In de eerste plaats gaat er een minimum aan energie verloren. Zo’n 95% tot 100% van de gebruikte energie wordt namelijk effectief omgezet in warmte. Dat is bij conventionele verwarming wel anders.

Daarnaast werkt stralingswarmte op hetzelfde principe als de zon: het richt zich tot objecten en lichamen. Dit heeft als gevolg dat je een aangenamer gevoel ervaart bij een lagere temperatuur. Je kan je thermostaat dus gerust een paar graden lager zetten en aldus besparen op je verbruik

Fabel: infraroodverwarming is niet geschikt als hoofdverwarming 

Ja en nee. Er wordt vaak onterecht geopperd dat infraroodverwarming niet geschikt is als hoofdverwarming, maar zo eenvoudig is het niet. Infraroodverwarming is uiterst geschikt als hoofdverwarming, op voorwaarde dat de woning goed is geïsoleerd

De regel is als volgt: wil je een volledige woning verwarmen met infrarood? Dan moet je woning goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan een BEN-woning, bijvoorbeeld. 

In een appartement (al dan niet geïsoleerd) is infraroodverwarming dan weer wél interessant als hoofdverwarming, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt. 

In niet-geïsoleerde woningen is het inderdaad zo dat infraroodverwarming meestal niet geschikt is als hoofdverwarming, maar eventueel wel als bijverwarming in kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld de badkamer of de slaapkamer.

De feiten van infrarood 

Feit: infraroodverwarming is vooral interessant in goed geïsoleerde woningen 

isolatie woning

Zoals we hierboven al hebben aangehaald, is infraroodverwarming vooral interessant in goed geïsoleerde woningen. Je verliest dan geen warmte. 

BEN-woningen zijn bijvoorbeeld ideaal te combineren met infraroodverwarming. En ook in een appartement is infraroodverwarming geschikt, omdat het doorgaans kleinere oppervlaktes bedraagt.

Bij minder goed geïsoleerde woningen is infraroodverwarming overigens nog altijd een optie, maar dan eerder als bijverwarming om lokaal te gaan verwarmen in de bureaukamer bijvoorbeeld of in de badkamer. 

Feit: infraroodverwarming is veilig, alsook geschikt voor mensen met allergieën

Infraroodverwarming werkt op basis van stralingswarmte. Zoals je allicht eerder al las, heeft stralingswarmte bij velen een negatieve bijklank. Jammer, want het is absoluut niet schadelijk

Je vindt infraroodstralen bijvoorbeeld dikwijls in de natuur terug. Sterker nog, onze eigen lichamen geven zelf infraroodstraling af. Daarnaast bestaan er ook heel wat dieren die over warmtegevoelige receptoren beschikken. 

Infraroodverwarming is dus compleet veilig. Sterker nog, verwarmen met infrarood is een veilig alternatief voor verwarmen op gas of stookolie. 

Dit komt omdat infraroodverwarming niet op verbranding werkt. Hierdoor loop je dus ook geen risico op een koolstofmonoxidevergiftiging of CO-vergiftiging, die plaatsvindt door een onjuiste verbranding van gassen of andere brandstoffen.

Tot slot bevordert infraroodverwarming een gezonde luchtkwaliteit, aangezien infraroodverwarming geen lucht maar voorwerpen verwarmt. Dit resulteert in minder ronddwarrelend stof, en daardoor ook minder irritaties. Dit is niet alleen gezonder en aangenamer voor mensen met allergieën, het zorgt er ook voor dat je minder snel zal moeten afstoffen.

Feit: infraroodverwarming is milieuvriendelijk en duurzaam 

duurzaam verwarmen

Doordat je verwarming niet is aangesloten op een cv-ketel, verbrand je ook geen fossiele brandstoffen en stoot je dus geen CO2 uit. Bij verwarming op gas bijvoorbeeld, is dit wel het geval. Dit maakt van infraroodverwarming dus een milieuvriendelijk alternatief.

Word je elektriciteit opgewekt door zonne- of windenergie? Dan is er al helemaal geen sprake meer van CO2. Op die manier ben je pas écht groen aan het verwarmen

Besluit 

Ziezo, dit waren de grootste fabels en feiten omtrent infraroodverwarming. Hopelijk heeft dit potentiële onzekerheden en twijfels weggenomen.

Zit je nog met vragen of opmerkingen over infraroodverwarming? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren

Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop. Onze producten zijn doorgaans makkelijk zelf te installeren. Moest je toch hulp nodig hebben bij de installatie, dan mag je ons een seintje geven.

Leave a Reply